18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sofrada hormon korkusu

Tarımda hormon kullanımı, sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Geçen günlerde, yaşları 2.5 ile 6 arasında değişen üç kızda, yedikleri hormonlu çilekler nedeniyle ''ergenlik'' belirtileri görüldüğü iddiası, gıdalarda hormon tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Ziraat Mühendisleri Odası ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Türkiye'de domates, patlıcan ve sakız kabağı dışında herhangi bir bitkide hormon kullanılmadığını belirtmesine karşın yurttaşlar tedirgin. Tıp çevreleri, bitkideki hormonun insan sağlığını olumsuz etkilediğini vurguluyor.

Cumhuriyet gazetesinde Şule Köktürk imzasıyla yayımlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Ankara Ticaret Odası ve Türkiye Ziraatçiler Derneği'nce hazırlanan ''Sofradaki SOS'' raporuna göre de çilekte hormon kullanıldığına ilişkin bir kanıt bulunmuyor, ancak domates, patlıcan, patates, kabak, üzüm, elma, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltikte hormon kullanılıyor. Rapora göre, hormon, tarım ilacı, antibiyotik, katkı maddesi ve kimyasal gübreler ölçülü kullanılmaz ve denetimi iyi yapılmazsa insan sağlığını tehdit ediyor, hastalıklara, sakatlıklara, erken ölümlere davetiye çıkarıyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Büyüme Gelişme ve Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Feyza Darendeliler , içinde hormon olan gıdaların alınması durumunda özellikle küçük çocukların vücutlarında hormonal değişiklikler meydana geldiğini belirterek şöyle konuştu: ''Eğer alınan gıdada östrojen varsa, hormona bağlı olarak meme büyümesi oluşur. Çocuklarda erken yaşlarda başka nedenlere bağlı olarak erken ergenlik olabilir. Beyin tümörü, yumurtalık kisti gibi vücuttaki hormonların değişmesine yol açan etkenler nedeniyle 6 yaşlarında ergenlik olabilir. Çocuk bu hormonu dışarıdan aldığında da bu etkiler görülür. Dışarıdan hormon alımı küçük erkek çocuklarında meme büyümesi, yetişkin erkekte meme büyümesi ve kadınlarda âdet düzensizliğine neden olur'' diye konuştu.


'HER BİTKİDE KULLANILIYOR'


Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman da Türkiye'de hemen hemen tüm bitkilerde, ağırlıkla mevsim dışı üretimlerde bu bitki gelişim düzenleyicilerin kullanıldığını vurguladı.

Hormonların yasal limitlerin üzerinde kullanımı, ilacın özelliği ve kalıntı miktarına göre akut zehirlenmeden merkezi sinir sistemi üzerine etkiye, vücudun savunma mekanizmasını olumsuz yönde etkilemekten, solunum güçlükleri ve kansere kadar etkileri görüldüğüne dikkati çeken Ataman, ''Doz aşımında insanlarda hormon düzeyini etkilediği yönünde bilimsel bir rapor yok. Ülkemizde yapılan taramalar ve analizler 'çilekte limit dışı ilaç kullanımı olmadığını' gösteriyor'' diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ise Türkiye'de yalnızca domates, patlıcan ve sakızkabağında hormonun, kışın 13 derecenin altında meyvelerin soğukta tutulabilmesini sağlamak için kullanıldığını belirterek ''Çilekte hormon kullanılmıyor. Çocukların yedikleri çilek nedeniyle erken geliştiği iddiasının, bütün araştırmaları yapıldıktan sonra ortaya konulması gerekiyordu'' dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ''Bitki Gelişimini Düzenleyiciler (BGD) Hormonlar'' başlığı ile hazırladığı çalışmaya göre de, bitki büyüme ve gelişmesinde en önemli rol oynayan hormonlardan 5 ana hormon grubunun, bitkinin bünyesinde bulunduğu yapılan araştırmalarla ortaya konmuş.

Bunlar; Oxinler, Sitokininler, Gibberellinler, Etilen ve ABA. Bakanlığa göre, Türkiye'de yalnızca domates, patlıcan ve kabakta zaman zaman bir kısım üreticilerce kullanılıyor ve hormonlar insan sağlığına zarar vermiyor.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2005 Pazar 04:25:53
Güncelleme :3 Temmuz 2005 Pazar 11:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?