19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sol ititfakın sonu çabuk geldi

Büyük umutlarla girilen yerel seçimlerde ummadıkları bir başarısızlıkla karşı karşıya kalan demokratik güçbirliğinde sona gelindi.


İttifak içinde yer alan siyasi partiler DEHAP'ın muhalefetine karşın bir sonraki seçime kadar 'tek başına hareket etme' kararı aldı.


Yerel seçimler öncesinde 'solda bütünleşme' iddiasıyla yola çıkan ve demokratik güçbirliğini kuran altı siyasi partinin yolları bir sonraki seçime kadar ayrıldı. Geçen hafta, Sosyal Demokratik Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, Özgür Toplum Partisi (ÖTP) Genel Başkanı Ahmet Turan Demir ve Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Akın Birdal yemekli bir toplantıda biraraya gelmiş ve 'ittifakın devam etmesi' yönünde uzlaşı kararı almışlardı. Ancak bunun bir 'seçim ittifakı mı' yoksa 'kurumsal bir ititfak mı' şeklinde olacağı yönünde bir netlik sağlanamamış, konunun partilerin yetkili organlarında tartışılması karara bağlanmıştı.

Geçen süre zarfında ittifakın da nasıl devam edeceği de netleşti. Parti liderleri yetkili kurullarına danışarak 'ittifak nasıl devam edecek?' sorusuna cevap aradı. Konu SHP'nin dün toplanan Küçük Kurultayı'nda da gündeme geldi. Toplantıda yaptığı konuşmada ittifakın geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Murat Karayalçın, "İttifak diğer seçime kadar sona erdi. Tüm partiler kendi yapısal ve ideolojik kimlikleriyle yoluna devam edecek. Biz de öyle yapacağız" dedi. Bir danışma kurulu niteliğinde olan Küçük Kurultay da Karayalçın'ın bu fikrini benimsedi. Karayalçın'ın bu görüşüne, DEHAP dışındaki partiler de karşı çıkmadı.


SHP'nin aldığı bu karar, ittifakın en güçlü partisi DEHAP'ı şoka soktu. Geçen haftaki liderler toplantısında 'ittifakın devamı yönünde uzlaşı' kararı çıkmasına rağmen SHP'nin bu tutumuna bir anlam verilemedi. Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası ile karşı karşıya olan DEHAP, böylece SHP'nin kararı ile sarsıldı. Partinin büyük ihtimalle kapatılacağını düşünen DEHAP yönetimi, hafta sonu yaptığı toplantıda, üç ayrı alternatif arasında SHP ile kurumsal ittifak yapmayı da saydı. Diğer alternatifler de 'yeni parti kurulması' ve 'Özgür Parti bünyesinde siyasete devam edilmesi' olarak belirlendi. SHP'nin sözkonusu kararı ile alternatifleri azalan DEHAP'ın SHP listesinden seçimi kazanan belediye başkanlarını geri çekip çekmeyeceği ise hafta içinde yapılacak Merkez Yönetim Kurulu'nda ele alınacak.


Öte yandan, DEHAP'la bağı olduğu ileri sürülen bölücü örgüt PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan da partinin çok yakın bir sürede kapatılacağını ileri sürdü. İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan bölücübaşı, 7 Nisan'da avukatlarıyla yaptığı görüşmede, DEHAP'ın kısa zamanda kapatılacağını ileri sürerek, partinin kapatılması durumunda çalışmaların Özgür Parti bünyesinde devam etmesini istedi.

HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 17:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?