17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Solda sınırlı ittifak

Park Otel'de biraraya gelen parti liderleri 'Demokratik Güçbirliği' dedikleri ittifaka ilişkin ortak bir basın toplantısı düzenledi. İlk konuşmayı Demokratik Halk Partisi (DEHAP) Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yaptı. İttifakın yapıldığı bugünü tarihi bir gün olarak niteleyen Bakırhan, şimdiye kadar böyle bir birliktelik kurulmamasından dolayı ülkenin şu anda kötü bir tablo ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Türk-Kürt, Alevi-Sünni, laik-antilaik gibi bir kamplaşmaya doğru gittiğini ve bunu önleyecek tek şeyin de kurulan bu ittifak olduğunu kaydeden Bakırhan, yerelde gösterilecek bir güçbirliğinin Türkiye'ye önemli açılımlar sağlayacağını savundu. Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, CHP'yi ve AK Parti'yi eleştirdi. AK Parti'nin yanlış uygulamalar içinde olduğunu savunan Tüzel, CHP'yi de AK Parti'ye yardımcı olmakla suçladı. Tüzel, "Türkiye'de iki güç var. Biri CHP ve AK Parti, diğeri ise onların karşısında olan biz. Ülkemizi ve halkımızı ABD'ye AK Parti'nin insafına bırakmamak için, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümü için biraradayız" ifadesini kullandı.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, ittifakı ezilenlerin, dışlananların çığlığına bir yanıt olarak niteledi. Özgür Toplum Partisi (ÖTP) Genel Başkanı Ahmet Turan Demir de istenilen ittifakın sağlanamamış olmasına rağmen tüm Türkiye'yi kucaklayacağını kaydetti. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Akın Birdal konuşmasında 3 Kasım seçimlerinde 10 milyon kişinin sandığa gitmediğini bu seçimlere bunun olmamsı için çalışılması gerektiğini ifade etti.

CHP VE DSP'YE ÇAĞRI
Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, ittifakı tarihi bir olay olarak niteledi. "Siyasi yaşamım boyunca sol güçlerin birlikteliği için çalıştım" diyen Karayalçın, artık ilk ciddi birlikteliğini sağlandığı vurguladı. YSK'nın takvimine bağlı olarak yapacakları çok şeyin olduğunu anlatan Karayalçın, "Farklılıklarımızı, programlarımızı, kimliklerimizi koruyarak ittifak yapmış durumdayız. Sol neredeyse çok yanlış bir ve haksız bir kavganın sıfatı olarak kullanıldı. Ama bu durum, ittifak ile değişti. Sol içinde ilkkez bir birliktelik için hangi partide toplanılacak, kim genel başkan olacak tartışması yaşamadık" dedi. İsim vermeden CHP ve DSP'ye çağrı yapan Karayalçın, "Bizim dışımızda olanları, kalanları, aramıza çağırıyoruz. Bu seçimde gelmeyebilirler diğer seçimlerde bekleriz. Çünkü biz buradayız. 28 Mart'ta buradayız. 29 Mart'ta da burada olacağız. Bu birlikteliği sağlamak kolay olmadı" ifadesini kullandı. Partililer Karayalçın'ın konuşmasını ayakta alkışladı. Bazı partililerin ağladığı gözlenen toplantı sonunda parti liderleri Karayalçın'ın ifadesi ile 'mutluluk fotoğrafı' çektirdiler. İttifakın kurulması otel dışına da çifte davulla kutlandı.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2004 Perşembe 14:43:13
Güncelleme :29 Ocak 2004 Perşembe 14:47:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?