29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Son 60 yılın en kötü piyasa krizi

Ünlü spekülatör George Soros, dünya piyasalarını alt üst eden finansal sarsıntıyı "60 yılın en kötü piyasa krizi" olarak nitelendirdi.

Krizin dolara dayalı kredilerde büyüme döneminin sonu anlamına geldiğini savunan Soros, FED'nin artık bir resesyonu engelleyemiyebileceğini de öne sürdü. Soros, Financial Times gazetesinde yayınlanan "60 yılın en kötü piyasa krizi" başlıklı makalesinde mevcut krizin, uluslararası rezerv birimi olarak dolara dayalı bir kredi büyüme döneminin sonu anlamına geldiğini kaydetti. Soros, önceki dönemlerde ne zaman kredideki büyümede sorun yaşanmış ise finansal otoritelerin devreye girerek likidite enjekte ettiklerini ve ekonomiyi canlandırma yollarını bulduklarını belirtti.

Soros, finansal otoritelerin ekonomiyi canlandırma kabiliyetinin, dünyanın diğer ülkelerinin daha çok dolar rezervini biriktirme isteksizliği nedeniyle kısıtlandığını öne sürdü. Bunun kredinin daha çok büyümesini teşvik ettiğini belirten Soros, şunları yazdı: "Sistem o kadar başarılı oldu ki insanlar, eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın piyasa yerinin büyüsü, ben ise piyasa köktendinciliği olarak adlandırdığım bu sisteme inandı. Köktendinciler, piyasaların dengeye eğilimli olduğuna ve ortak çıkarlara, katılımcıların öz çıkarlarını gerçekleştirmeye olanak tanınması ile daha iyi hizmet edileceğine inanıyorlar. Bu açık ki yanlış bir değerlendirme çünkü finansal piyasaların çökmesini engelleyen, otoritelerin müdahalesi idi, piyasalar değil."

RESESYONU FED ÖNLEYEMEZ

Kısa bir süre öncesine kadar yatırım-cıların, FED'nin önceki defalar gibi bir resesyonu önlemek için ne gerekirse yapacağını umduklarını kaydeden Soros ancak "Şimdi ise FED'nin artık böyle bir şey yapabilme durumunda olmayabileceğini anlamaları gerekecek" diye yazdı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 07:23:02
Güncelleme :24 Ocak 2008 Perşembe 20:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?