31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Son dakika provokasyonu

Gül’ün Erivan ziyareti öncesi Habertürk ekranında bir ‘son dakika gelişmesi’ yer aldı. Orly katliamı mimarının da maçı protokolde izleyeceğine ilişkin haber kısa sürede yalanlansa da ortalığı karıştırdı

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dünya Kupası elemeleri için yarın karşı karşıya gelecek olan Türkiye-Ermenistan milli maçını izlemek üzere Erivan’a gideceğini resmen açıkladıktan sonra, aynı protokol tribününde tarihe Orly Katliamı olarak geçen kanlı saldırının mimarı Varujan Garbisyan’ın da oturacağı haberleri ortalığı karıştırdı. Sadece Habertürk TV’de yayınlanan ve nerede üretildiği tam olarak anlaşılamayan bu asparagas haber kısa süre içinde yalanlandı.
Habertürk’ün bildirdiğine göre, Türkiye-Ermenistan maçını şeref tribününde izleyecekler arasında Varujan Garbisyan da vardı. Garbisyan, 15 Temmuz 1983’te Paris’in Orly Havalimanı’ndaki Türk Hava Yolları kabul masası önündeki müşteri kuyruğuna bombalı saldırıda bulunarak 8 kişiyi öldürüp, 60 kişiyi yaralayan ASALA örgütü üyesi Suriye asıllı bir Ermeni teröristti. Yakalandığında, asıl amacının uçağı havada patlatmak olduğunu açıklamıştı. Garbisyan, Fransız mahkemelerince yargılanıp mahkûm edilmiş, ancak 2001 mart ayında, Ermenistan’a sınırdışı edilmişti.

Haberde kullanılan görsel malzeme ise oldukça ilginçti. Dönemin Hürriyet gazetesi küpürleri ve foroğraflar video etkisi verecek şekilde belli bir kurguyla hazırlanmıştı. Ancak Habertürk, Hürriyet gazetesi küpürlerini belirsizleştirerek saklayabilmişti.
Haber, Ankara siyaset ve diplomasi kulislerini karıştırdı. Gerek Dışişleri, gerekse Cumhurbaşkanlığında kurulan ziyarete hazırlık masaları bir anda gündemlerini değiştirdiler ve bu krizle uğraşmaya başladılar. Türk Dışişlerinin elinde bu yönde bir bilgi yoktu. Diplomatlar Ermeni muhataplarına bu olayın aslı olup olmadığını sordular. Gelişmelere yakın resmi bir kaynak Radikal’e “Böyle bir bilgi olduğunu doğrulayamıyoruz. Birileri ziyarete gölge düşürmeye çalışıyor olabilir” dedi. Kimin bu ziyarete gölge düşürmeye çalışıyor olabileceği sorumuz üzerineyse aynı kaynak, “Bilemiyorum. Devletin zirvesinde bu konuda mutabakat var. Askeri kesim de, hükümet de Cumhurbaşkanını destekledi. O yüzden bu ziyarete karşı çıkanlara bakmak lazım” dedi.

Radikal’in sorusu üzerine açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Sözcüsü Tigran Balayan ise, Garbisyan’ın protokol tribününe davet edildiği haberini ‘saçmalık’ olarak niteleyerek, “Bu haberi bütünüyle yalanlıyorum” dedi. Balayan’ın benzeri açıklaması bir süre sonra www.panarmenian.net adlı Ermeni haber sitesinde de yayınlandı. Bu arada, Garbisyan’ın Ermenistan’da kullandığı soyadının Partikyan olduğu anlaşıldı. Daha önce Ermenistan Dışişleri’nin haberi yalanlamadığı yayınını yapan Habertürk, bu aşamadan sonra Garbisyan’ın Erivan belediyesinde çalıştığını ve bu nedenle protokolde yer aldığını bildirdi. Haberde, Garbisyan’ın protokol tribününde oturmaktan vazgeçtiği, ama başka bir tribünden yine de maçı seyredeceği iddiası sürdürüldü.

GARBİSYAN KENT DIŞINA ÇIKARILDI

Bu arada haberin ardından Ermeni güvenlik güçleri, Garbisyan’ı Erivan’da buldu. Garbisyan’ın maça gitme ihtimaline karşılık Erivan dışına çıkarıldığı öğrenildi.

Radikal
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 11:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?