17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Songül Çabuk'tan Kürtler'e: Gelin birlik olalım

Kerkük’e gelerek incelemelerde bulunan Irak Geçici Konsey üyesi Songül Çabuk, Kürtlere ’’Birlik olalım’’ çağrısı yaptı. Kerkük’ün ezelden beri Türkmen kenti olduğunu belirten Çabuk, ’’Kürt kardeşlere sesleniyorum, Türkmen halkı her zaman sizinle konuşmaya hazırdır’’ dedi.

Kerkük’te geçtiğimiz gün meydana gelen Türkmen, Arap ve Kürt gerginliği, yerini sessizliğe bıraktı. Kerkük’te hayat normale dönerken, olayla ilgili incelemelerde sürüyor. Bağdat’tan Kerkük’e gelen Irak Geçici Konseyi’nin Türkmen üyesi Songül Çabuk, saldırı olayı ile ilgili incelemelerde bulundu.

Bugün Kerkük Valisi Abdurrahman Mustafa’yı ziyaret eden Çabuk, soruşturmanın aşamasını sordu. Vali ile toplantısının ardından İHA’nın sorularını yanıtlayan Songül Çabuk, olayda ölen ve yaralananların ailelerinin haklarını istediğini söyledi.

Olayda suçsuz insanlara ateş açıldığını belirten Songül Çabuk, ’’Bunların haklarını istiyorum. Kerkük Valisi’nden bu işin araştırılması ve sorumlularının yakalanmasını istedim. Bu olayda şehit olanların aileleri, hakları verilmezse kendi elleriyle alacaklar. Ben Bağdat’a giderek bir rapor hazırlayacağım ve bu raporu konseye sunacağım. Kerkük’te yapılanları Kürt liderlere de anlatacağım. Konsey içinde bunların haklarını savunacağım. Yürüyüşte silahlı insanlar yoktu. Kalabalığa KYB ve başka bir parti binasından ateş açılmış. Okuldan çıkan çocuklara ateş açılmış. Saddam’ın adamları burada yok. Saddam ve adamları kalmadı. Ben burada Arap vatandaşlarla görüştüm. Saddam’a itimatlarının kalmadığını söylediler. Onlar artık Irak için çalışıyorlar" dedi.

Konuşmasında Kürtlere çağrıda bulunan Songül Çabuk, ’’Burada herkes bir olmalıdır. Irak’ı yeniden yapılandırmalıyız. Kürt kardeşlerimizde bizimle birlik olsun. Bizim kimseyle düşmanlığımız yok. Ben Kürt kardeşlere sesleniyorum. Gelsinler birlikte oturup çalışalım. Bunu herkes biliyor ki, Kerkük ezelden beri Türkmen şehridir. O nedenle kardeşçe yaşamalıyız. Gelsinler konuşalım ve sorunları konuşmayla çözelim. Silahla bir şey çözülmez. Saddam burayı çok Araplaştırmak istedi. Ama bunu başaramadı. Kürtlere tekrar çağrıda bulunuyorum. Türkmen milleti onlarla konuşmaya hazırdır’’dedi.

Kerkük’ün olası bir Kürt federasyonuna alınması ile ilgili soruyu cevaplayan Çabuk, ’’Kerkük’ün Kürdistan’a ait olmaması için mecliste konuştum. Kerkük’te bunu halktan soracağımı söyledim. Barzani’nin temsilcisi ise Kerkük’ü Kürdistan’a dahil etmek istemediklerini söyledi. Burada bir nüfus sayımı olmalıdır. Kim daha çoksa Kerkük ona verilmelidir. Biz Mecliste kavmiyet federasyonu istemiyoruz. 18 kentin nüfus yoğunluğuna göre Valisi olmalı. Konseyin tüm üyeleri buna razıdır. Biz Irak’ı bölmeye çalışmıyoruz. Sadece Irak’ın birliğini istiyoruz. Kerkük’te referandum için çok erken. Bunun için önce nüfus sayımı olmalı’’ şeklinde konuştu.

KERKÜK
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2004 Cumartesi 21:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?