20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sosyal güvenlikte kritik gün

Kara delik sosyal güvenlik bugün son şeklini alacak

Bütçenin iki yakasının bir araya gelmemesinin en büyük sebeplerinden biri olan sosyal güvenlikte yeni reform tasarısı bugünkü pazarlıklarda son şeklini alabilirse, büyük ihtimalle yarın Meclis’e gelecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na ilişkin, Emek Platformu’nun işçi kesimiyle yapılan görüşmedeki talep ve önerilere ilişkin değerlendirmelerini konfederasyonlara bildirdi. Emek Platformu Başkanlar Kurulu, bugün toplanarak tasarıyı görüşecek. Öğleden sonra da sosyal taraflar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşecekler. Bu görüşmede uzlaşma sağlanması halinde, hükümet tasarıyı yarın TBMM Genel Kurulu gündemine getirecek.


Emek Platformu Başkanlar Kurulu, tasarıda öngörülen değişikliklerle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan görüşmeleri değerlendirmek üzere bugün saat 10:00’da Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanacak. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun başkanlığında yapılacak toplantıda, konfederasyonların uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yasa tasarısına ilişkin değişiklik önerileri üzerinde yaptıkları çalışmaları sunacaklar.

Bakanla görüşme

Platformda yapılacak değerlendirmenin ardından sosyal taraflar saat 15.00’te Bakan Çelik ile bakanlıkta bir araya gelecekler. Bakanlıktaki toplantıda, yasa tasarısında öngörülen değişikliklere ilişkin nihai kararın çıkması bekleniyor.

Emek Platformu, 19 başlık altında topladığı değişiklik taleplerini Bakanlığa iletmişti. Bunun ardından Çelik, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü, İşçi ve İşveren Konfederasyonları, Perşembe günü Memur Konfederasyonları ve Cuma günü de emekli örgütleri ile bazı meslek odaları genel başkan ve temsilcileriyle görüşerek, taleplerini dinlemişti.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; işveren ve işçi sendikaları ile tasarıda yapılacak değişiklikler üzerinde anlaşmaya varırsa, tasarının “temel kanun” olarak görüşülmesine 25 Mart Salı günü başlanacak. Bakanlık ile işçi ve işveren temsilcileri arasında anlaşmaya varılan konuların, Genel Kurul’da verilecek önergelerle değiştirilmesi planlanıyor. Bu durumda, başta prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranlarının değiştirilmesine ilişkin bazı önergeler verilmesi bekleniyor.

TGS: İstatistiki oyun yapıyorlar

Türkİye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu’ndan tasarıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Hemen hemen hiçbir maddesi çalışanların lehine olmayan bu yasa tasarısına karşı ortaya çıkan kamuoyu tepkisini azaltmak için de istatistik oyunları yapılmaktadır” denildi.

TBMM’de genel kurul aşamasına gelen tasarıyla aylık bağlama oranlarının sigortalıların aleyhine değiştirildiği kaydedilen açıklamada, çalışanların, halen 25 yıllık çalışma sonrasında ulaştıkları yüzde 65 aylık bağlama oranına ulaşabilmek için 32.5 yıl, yani eskisinden 7.5 yıl daha fazla çalışmaları gerektiği vurgulandı.
Tasarı’da, prime esas kazançlar güncellenirken, prim kesilen ücretlerin reelleştirilmesinde büyüme hızının sadece yüzde 30’unun dikkate alınmasının öngörüldüğü hatırlatılan açıklamada, bunun sonucunda da emekli maaşlarının daha düşük miktarlarda belirleneceği belirtildi.


Açıklamada, “Türkiye’de milli gelire oranı yüzde 50’lere varan kayıt dışı ekonomi, yüzde 5.54’ünün (ya da 18’de birinin), yıllık yüzde 5 ortalama büyüme hesabıyla yüzde 3.72’sinin (ya da 27’de birinin) kayda alınması suretiyle sosyal güvenlik yasası yürürlüğe girmediği takdirde ortaya çıkacağı ifade edilen 1.5 trilyon dolarlık açık, rahatlıkla kapatılabilir” denildi

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 08:51:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?