20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sosyete pazarlarının kapısına Çin kilidi

Çin mallarını izlemeye alan Sanayi Bakanlığı, bu ürünlerin satışını denetime alıyor. Bakanlık, belirli günlerde semt pazarları içerisinde hizmet veren ve dar gelirlisinden yüksek gelirlisine kadar her sınıftan vatandaşın uğrak mekanı haline gelen sosyete pazarlarını kapatmak için de çalışma başlattı


SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çin malı ile mücadelede yönünü semt pazarlarına çevirdi. Çin mallarının satışını ve ülkeye girişini engellemek üzere harekete geçen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, sosyete pazarlarının kapatılması yönünde çalışmaları başlattı. Belediyeler nezdinde girişimde bulunan bakanlık, kalitesiz Çin mallarının bu tür pazarlarda satışının önlenmesini istedi. Bakan Ali Coşkun, Tüketici Haklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne de talimat vererek, sosyete pazarlarının kapatılmasının yanısıra, konfeksiyon, oyuncak gibi sektörlerde ağırlığı yüzde 80’e ulaşan Çin mallarına sıkı denetim uygulanmasını istedi.

  • İHRAÇ FAZLASI SATILIYOR

    YAKLAŞIK 3 yıldır hayatımıza giren ve belirli günlerde semt pazarları içerisinde hizmet veren sosyete pazarları, vatandaşa ucuz ve markalı giyimin yanısıra porselen, mutfak malzemesi, kitap vb. her türden ucuz mal sağlamasıyla tanınıyor. Son dönemlerde tüm dünya ülkelerinde vazgeçilemez mekanlar arasında bulunan ve yakın tarihe kadar ‘Bit Pazarı’ olarak anılan sosyete pazarları, kapatılma nedeni olarak gösterilen Çin malı ürünlerden ziyade ihraç fazlası ve hatalı üretilen markalı ürünleri neredeyse üçte bir fiyatına alıcısıyla buluşturuyor. Bu arada sosyete pazarlarına kilit vurulmasının birçok sorunu da beraberinde getireceği vurgulanıyor.

  • SIKI DENETİM GELECEK

    UZMANLAR, pazarlarda kendilerine yer bulamayan pazarcıların sokaklara yığılarak, zabıtaların kontrol edemediği binlerce seyyar satıcı arasına katılacaklarına ve uygulamanın yeni sorunlar yaratabileceğine dikkat çektiler. Öte yandan semt pazarlarının kapatılması yanında Çin mallarına kaynağında da müdahale edilecek. Bu amaçla Türk stantartlarına aykırı olan mallar toplatılacak ve menşei belli olmayan ürünler gümrüklerden sokulmayacak. Çin mallarının da sadece ihtisas gümrüklerinden girişine izin verilecek.


    AYGÜN: YANDIM DiYEREK BENi ARAMAYIN


    Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Çin mallarının girişinde yüzde 70’lere varan düşüş gözlendiğini kaydederek, ‘Üyelerimizi uyarıyorum. Dükkanında ithal TSE’siz mal bulundurup, bunlar hakkında toplatma kararı alınan üyelerimiz ‘yandım’ diyerek beni aramasınlar’ dedi. Kalitesiz Uzakdoğu menşeili malların Türkiye’ye girişinde ciddi önlemler alındığını belirten Aygün, son 1 aylık dönemde kalitesiz Uzakdoğu mallarının Türkiye girişinde yüzde 70 azalma olduğuna dikkat çekti. Aygün, 5 doların altındaki tekstil ürünlerinin Türkiye’ye sokulmayacağını belirterek, ‘Türk Lirası’nın değerlenmesi sonucu ithalatta yaşanan patlamanın önüne geçmek neredeyse mümkün değil. Bütün bakanların şikayeti bu noktada. Ancak dalgalı kur gereği kura müdahale edilemediği için sıkıntı devam ediyor’ dedi. Aygün, Türk standartlarına uymayan malların piyasadan toplatılacağını kaydetti.
  • STAR GAZETESİ
    Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 04:20:17


    Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?