17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Söz, Uzlaştırma Kurulu'nda

Üç konfederasyonla hükümet arasında günlerdir süren toplu görüşmelerin son toplantısı sabah saatlerinde sona erdi.

Memurlarla hükümet arasında süren toplu görüşmeler yüzde 10’luk artışın maaşlara nasıl yansıtılacağı noktasında düğümlendi.

Yüzde 10’luk zamda anlaşılamadı

Yapılan pazarlıklar ve Başbakan Erdoğan’ın devreye girmesiyle 2005 yılında maaşlara kümülatif yüzde 10’luk zam yapılması ve bu oranında en düşük maaşa yüzde 12, en yüksek maaşa da yüzde 8 olarak uygulanması gündeme geldi. Ancak, konfederasyonlar bu oranda anlaşamadı.

Hükümetin yüzde 10’luk teklifinin, bütçeye 3.9 katrilyon lira yük getirdiği açıklandı.

KESK, bu teklifi reddederken, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, 3.9 katrilyon liranın düşük maaş alan memurlara yüksek, yüksek maaş alan memurlara ise düşük zam şeklinde uygulanmasını istediler.

Üç konfederasyonda toplu görüşme tutanağına şerh koydu. Sendikalar maaş artış oranını içeren maddeyi Uzlaştırma Kurulu’na götürmeye hazırlanıyor.

Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

Hangi konularda anlaşma sağlandı?

Görüşmelerde anlaşma sağlanan noktalar:


1991 yılından sonra memuriyet kazananlara bir derece verilmesi,

Disiplin cezalarının affedilmesi

Sosyal haklar konularında uzlaşma sağlandığı açıklandı.

KESK yüzde 10 zam önerisini reddetti

KESK Başkanı Sami Evren dün akşam yaptığı açıklamada demokratik haklar konusunda bazı kazanımlar elde ettiklerini ancak hükümetin zam önerisinin yetersiz olduğunu söyledi.

Kurul beş gün içerisinde karar verecek

Kurulun beş gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu’na gönderilecek.

Önceki iki yılda gerçekleştirilen toplu görüşmelerde masada anlaşma sağlanamamış; taraflar, Uzlaştırma Kurulu’nun kararlarında da mutabakat sağlayamamışlardı. Memur maaş artışı, Bakanlar Kurulu’nca belirlenmişti.
cnntürk
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 10:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?