18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sözleşmeli sağlık personeli kuraları çekildi

Sağlık Bakanlığı tarafından, eleman temininde güçlük çekilen bölgelerde görevlendirilmek üzere sözleşmeli sağlık personeli alımı ile ilgili olarak bugün kura çekimi yapıldı.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen kura çekimi için 4 bin 047 kişi başvurdu. Kura çekimi sonunda 3 bin 745 boş kadroya bin 850 uzman hekim, pratisyen hekim, diş hekimi ve eczacı yerleştirilirken, bin 895 kadro ise boş kaldı. İlk kez bilgisayar ortamında yapılan kura çekimi yaklaşık 2 saat sürdü. Kura çekiminde 2 bin 545 pratisten hekim kadrosuna bin 413 kişi yerleştirilirken, bin 132 kadro boş kaldı. Yine 940 olan uzman hekim kadrosuna 177 atama yapılırken, 763 kadro boş kaldı. Ayrıca 160 diş hekimi ve 100 eczacının da yeni görev yerleri belirlenirken, bu iki branşta boş kadro kalmadı. Sağlık Bakanlığı, kura usulü ile 940 uzman tabip, 2 bin 545 pratisyen hekim, 160 diş hekimi ve 100 eczacı olmak üzere toplam 3 bin 745 sözleşmeli personel almayı planlıyordu.

Yeni evli karı-koca hekimler, aynı yere düşünce bayram etti

Kura çekiminin yapıldığı salona kapasitenin üzerinde insan girdiği için içeride ve dışarıda zaman zaman izdiham yaşandı. Kura çekimine başlanmadan önce salona giremeyen adaylar, alkışlarıyla yetkilileri protesto etti. Bilgisayardaki kura çekimi işlemlerinin dev ekrana yansıtıldığı salonda, kimi aday sonuçları dualar ederek beklerken, kimi de heyecanla ekranı seyretti. Bu arada, bazı adaylar ise ataması yapıldıktan sonra cep telefonuyla yakınlarını arayarak bilgi vermeyi tercih etti. Kura çekiminde çok ilginç sonuçlar da ortaya çıktı. Samsun’da yaşayan ve 3 ay önce evlenen Fatma-Mustafa Karaağaç çifti, büyük bir tesadüf sonucu aynı yere pratisyen hekim olarak atandılar. Geçirdiği trafik kazası sonucu baston kullanmak zorunda kalan Mustafa Karaağaç, eşiyle birlikte Sinop’un Boyabat ilçesine atandığını öğrenince büyük sevinç yaşadı. Sarılarak birbirlerini tebrik eden genç çift, "Bizi en çok korkutan eş durumundan tayinin olmamasıydı. Buna gerek kalmadığı için çok mutluyuz. Ayrı yerlere düşseydik, birimiz göreve başlamayacaktı" dediler.

Sözleşmeli kuraları nasıl çekildi ?

Başvuranların atamalarında başvuru formlarındaki ilk üç tercih öncelikli kriter olarak alındı. Kura çekimi için 8 basamaklı rastgele bir sayı oluşturuldu. Bu sayının 2, 4, 6 ve 8. rakamları salondakiler tarafından belirlenirken, 1, 3, 5 ve 7. rakamları bilgisayar tespit etti. Oluşan 8 basamaklı sayı Sağlık Bakanlığı Teftiş kurulu ve Hukuk Müşavirliği’ne de bildirildi. Tercihlere göre yerleştirme ve kura çekiminin ardından herhangi bir yere ataması yapılamayan kişilerden başvuru formuna, ’Genel Kuraya Katılmak İstiyorum’ seçeneğini işaretleyenler arasında da kalan yerler için genel kura çekimi yapıldı.

Açıktan hekim ataması yapılmayacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Aydın, 20 yıldır mahrumiyet bölgelerinde sağlık personeli istihdamının yapılamadığını belirterek, "Bu bölgelerdeki kadrolar yıllardır boş bekliyor. Atama yapıldıktan sonra giden personel geri dönüyor. Merkezde çok fazla sağlık çalışanı var. Biz bu dengesizliği ortadan kaldıracağız. Sıkıntı çektiğimiz yerlere atama yapmadan merkeze atama yapmayacağız. Ayrıca açıktan hekim atamaları kesinlikle olmayacak" diye konuştu. Aydın, kura çekimi ile yapılan atamaların, Sağlık Bakanlığı tarafından yeni hayata geçirilen, "Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi" Projesi aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Aydın, ataması yapılan sözleşmeli personelin aynı noktada en az 10 yıl görev yapacağını ifade ederek, "Devlet memurluğuna yakışmayan hal ve hareketler dışında personelin sözleşmesi feshedilemeyecek. Bu konuda idarenin bile yetkisi bulunmuyor. Sözleşmeli çalışan personel SSK ile mi, yoksa Emekli Sandığı ile mi ilişkilendirilmek istiyorsa buna göre işlem yapılacak. Sözleşmeli personel 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu’na göre tüm haklara sahip olacak. Her yıl Bütçe Kanunu’nun dışında Bakanlar Kurulu kararıyla zam alacaklar" diye konuştu. Aydın, uzman hekim ve pratisyen hekim kadrolarının boş kalmasıyla ilgili olarak da, "Bu tablo işsiz sağlık çalışanının çok fazla olmadığını gösteriyor. Bu bizim için sevindirici bir durumdur. Bundan sonra boş kadroları daha cazip haklarla yine sözleşmeli personel sistemine uygun şekilde dolduracağız" diye konuştu.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2003 Çarşamba 15:19:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?