18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

SP, yoluna vekil başkanla devam edecek

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkındaki infaz kararının partiye tebliğ edilmesiyle birlikte Erbakan’ın genel başkanlığı sona erecek.

Kararın tebliğ edilmesinin ardından SP Genel İdare Kurulu (GİK), ’genel başkan vekili’ belirleyecek. Parti, Siyasi Partiler Kanunu’na (SPK) göre 45 gün içerisinde olağanüstü kongreye gidecek. Kapatılan Refah Partisi’nin (RP) ’kayıp trilyon’ davası kapsamında 2 yıl 4 aylık hapis cezasına çarptırılan Erbakan, hakkındaki infaz kararının partiye tebliğ edilmesinin ardından genel başkanlığa veda edecek.

Erbakan’ın genel başkanlığının resmen sona ermesiyle birlikte, ’genel başkanlık’ sorunu ile karşı karşıya gelecek. SP Genel İdare Kurulu (GİK), genel başkanlık sorunu ’vekil’ atayarak çözecek. Kurul, Erbakan’ın yerine bir genel başkan vekili atayacak. Parti, SPK’ya göre genel başkan vekilinin başkanlığında 45 gün içerisinde olağanüstü kongre yapmak zorunda.

Bu süreçte, Erbakan’a vekalet edebilecek isimler arasında SP eski Genel Başkanı Recai Kutan’ın ismi geçiyor. Kutan’ın genel başkanlık koltuğunu kabul etmeyeceği ancak ’vekil’ talebini geri çevirmeyeceği ifade ediliyor. Anayasa Mahkemesi’nin Refah Partisi’ni kapatmasıyla birlikte 5 yıl siyaset yasağı alan Erbakan, koltuğunu ’emanetçi’ bir genel başkana bırakmıştı. Recai Kutan’a koltuğunu 5 yıllığına bırakan Erbakan, 11 Mayıs’ta yapılan SP kongresinde emaneti devralmıştı. Ancak Erbakan bu kez ’emanetçi’ formülüne başvurmayacak.

Erbakan’ın yerine geçecek olan ismin, sonuna kadar bu görevi yürütmesi sağlanacak. SP’de genel başkanlığın boşalması durumunda, tüzükte genel başkan vekili olarak belirlenen ismin vekalet etmesi yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Bu çerçevede parti tüzüğünde konumu belirlenmeksizin, Recai Kutan’ın ismi ’koordinatör genel başkan yardımcısı’ olarak birinci sırada yer alıyor. Onu Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu’nun isimleri izliyor.

SP tüzüğünde ’genel başkanlık’ hükümlerini düzenleyen 21. maddede ’genel başkanlık makamının boşalması’ hükmü de şöyle düzenleniyor: "Genel Başkanlığın herhangi bir sebeple boşalması durumunda GİK, kendi üyeleri arasından bir genel başkan vekili seçer ve en geç 45 gün içinde büyük kongre genel başkan seçmek üzere toplantıya çağrılır". SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, kararın henüz partiye tebliğ edilmediğini belirterek, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı partiye resmen bildirmedi. Bu nedenle Erbakan’ın genel başkanlığı şu an devam ediyor. Ancak haftaya tebliğ edilebilir. Tebliğ ile birlikte olağanüstü kongre süreci başlayacaktır" diye konuştu.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2003 Salı 17:29:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?