20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Spekülatör, gübreyi de vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, gübrede son bir yılda yüzde 150 fiyat artışı olduğunu belirterek, çiftçilerin ucuz gübreye ulaşması için gereken tedbirlerin alınmasını istedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin ve ekonominin ana sektörünü oluşturan tarımdaki verimliliğin artırılmasının, girdi kullanımının yaygınlaştırılmasına ve bu girdilerin tekniğine uygun şekilde kullanılmasına bağlı olduğunu bildirdi.

Türkiye'de saf besin maddesi olarak hektar başına 83 kilogram gübre kullanıldığını ifade eden Bayraktar, bu rakamın Bulgaristan'da 173, AB ülkelerinde 250 kilogram olduğunu kaydetti.

Gübrenin bitkisel üretimde yaklaşık yüzde 40 etkisi olduğuna işaret eden Bayraktar, bu hesaba göre, 8 milyar doları aşan bir üretim kaybından söz edilebileceğini belirtti.

Gübrelemenin çevrede yaratacağı olumsuz etkilerin önlenmesi ve beklenen verimin alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, ihtiyaç duyulan cins ve miktarda gübre kullanımı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle dedi:

''Bilinçsizce ve gereksiz yere yapılan gübreleme sonucunda beklenilen fayda sağlanamayacağı gibi, toprak, su ve bitki kalitesinde de bir takım bozukluklar meydana gelmektedir. Bu nedenle ziraat odalarımızca toprak, bitki, yaprak, gübre ve su analizi laboratuvarları kuruldu. Bu laboratuvarlar ile çiftçilerimizin toprakların ihtiyacına uygun gübre kullanımı sağlanarak, gübre tasarrufuna ve gübrenin verimli kullanılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.''

Dünya piyasalarında ham madde fiyatlarındaki artışın Türkiye'de de gübre üretim maliyetinin artmasına neden olduğunu ifade eden Bayraktar, ''Gübrede son bir yılda yüzde 150 artış oldu. 2007 yılında gübre tüketimi yüzde 4 oranında azaldı. Gübre kullanımındaki azalışın 2008'de de artarak devam edeceği tahmin edilebilir'' dedi.

Nisan ayı içinde gübreye iki kez zam geldiğini belirten Bayraktar, aşırı fiyat artışlarından çiftçilerin daha az etkilenmesi için önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

-''KDV ORANI DÜŞÜRÜLMELİ''-

Gübredeki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

''Rusya ve Ukrayna gibi bazı ülkelerden gübre ithalatında yüzde 1,3-6,5 arasında gümrük vergisi uygulanmaktadır. Gübre ithal ettiğimiz bu gibi ülkeler için düşük düzeyde de olsa uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması ve gümrükten muaf olarak gübre ithalatına imkan verecek düzenlemenin yapılması gübredeki aşırı artışların engellenmesinde yararlı olabilir. Bunların yanında destekleme politikası kapsamında yapılmakta olan gübre desteğinin de artırılmasına ihtiyaç bulunduğu açıkça görülmektedir. Çiftçilerimizin ucuz gübreye ulaşma noktasında hükümetten gerekli önlemleri almasını bekliyoruz.''

AA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2008 Pazar 12:20:27
Güncelleme :4 Mayıs 2008 Pazar 12:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?