31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Spekülatörün oyunu bozuldu

Hükümetin TMO'ya gümrüksüz 100 bin ton pirinç ithalatı yetkisi vermesi, stokçuluk yapıp fiyatı artıran spekülatörlerin oyununu bozdu. Bakan Eker, "Kendi silahlarıyla vuruldular" dedi

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis "Stokçular Gümrük Vergisi’nin tamamen muaf olmasını istiyordu. Ancak bu yetki sadece TMO'ya verilince amaçlarına ulaşamadılar" diye konuştu

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TMO'ya sıfır gümrükle 100 bin ton pirinç ithalatı izni verdiklerini belirterek, TMO'nun çok kısa süre içinde Türkiye'nin şu an gerçekte ihtiyacı olmamakla birlikte "spekülasyonlara karşı piyasayı rahatlatmak" için yurt dışından pirinç getireceğini kaydetti. Eker, "Bugün spekülasyon maksadıyla, fırsatçılık amacıyla fiyatları anormal derecede yükselten veya elindeki malı piyasaya sürmeyen spekülatörlerin şu anda kullandıkları silah onlara dönmüş olacak ve onların elinde patlayacak" diye konuştu.

Bakan Eker, hububat ve bakliyatta son duruma ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Eker, "Ortada spekülasyon var, bu açık. Bu spekülasyonların piyasa üzerindeki olumsuz etkisini önlemek için aldığımız bazı tedbirler var. Türkiye'nin piyasasında pirinç var. Bu konuda endişe edilmesin, özellikle vatandaşlarımız panik havasına girmesin. Sadece raftaki fiyatlarda artış var, bu sorununda yakında zamanda düzeleceğini umut ediyorum, gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

Oyun bozuldu

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise, TMO'ya gümrüksüz 100 bin ton pirinç ithalatı izninin verilmesinin son derece olumlu bir karar olduğunu söyledi. Spekülatörlerin pirinç stoku yapıp, piyasada kıtlık var havası yaratarak yüzde 45 olan Gümrük Vergisi’ni hükümete kaldırttırmayı amaçladığını belirten Reis, "Ama oyunları bozulmuş oldu. Çünkü gümrüksüz ithalat yetkisi sadece TMO'ya verildi. Bundan sonra pirinç fiyatları düşer" dedi. Şu anda Türkiye'de yeterli ürün olduğunu belirten Reis, "Hükümet stokçuların üzerine gitsin. Artık bundan sonra Türkiye sadece pirince ve fiyatlara odaklanmasın. Türkiye'nin gıda güvenliğini garanti altına almak için bir an önce önlem alması lâzım" şeklinde konuştu.

Şu anda hiçbir şekilde ilgilenilmeyen GAP Projesi'nin devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Reis, "Dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından 20 milyar dolar maliyetteki GAP çalışmaları hiçbir şekilde devam etmiyor. Artık bunun devam etmesi gerekir. Dünya susuzluğu konuşuyor. Ama öte yanda 60 kilometre ötedeki çiftçimiz GAP'tan yararlanamıyor. Halbuki Türkiye bu GAP Projesi'ni bitirirse, kendi sorununu hallettiği gibi dışarı bile su satar." diye konuştu.

Mercimek krizi kapıda

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde önemli bir geçim ve ihracat geliri kaynağı olan mercimekte, yağmur yağmaması durumunda rekoltede büyük düşüş bekleniyor. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Yağmur yağmazsa mercimekte büyük sorun olur" dedi. Dünya bakliyat piyasasında önemli en büyük pazar payına sahip olan Arbel Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan da asıl sorunun pirinçte değil, baklagillerde olduğunu söyledi. Arslan, "Yıllardan beri baklagiller desteklenmedi. 2008 yılında pirinç ve buğdayı değil baklagilleri tartışacağız. Güneydoğu Bölgesi'nde ve Antalya'da yaşanan kuraklık nedeniyle ürünler kurudu. Dolayısıyla nohutta ve mercimekte büyük sıkıntılar yaşanacağı şimdiden belli. Buna göre şimdiden tedbirimizi almalıyız" diye konuştu.

CarrefourSA: Satışlar düştü

CARREFOURSA Genel Müdürü Guillaume Vicaire, 2008 yılında 4-7 hiper market ile 20 süpermarket açmayı ve yüzde 3'lük büyümeyi hedeflediklerini bildirdi. Vicaire, "CarrefourSA Plus" kart ile mayıs ayından itibaren mağazalarında uygulamaya konulacak "dönüşümlü poşetler"in tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, gıdadaki fiyat artışlarının satışları azalttığını söyledi. Vicaire, gıda sınıfına bakıldığında bazı kategorilerde önemli enflasyon görüldüğünü ve mağazalara her gidişte alınan ürün sayısında azalma olduğunu vurgulayarak, "Bu yıl başından bu yana sattığımız ürünlerde miktar olarak düşüş yaşıyoruz. Nisan'a kadar böyle bir eğilim vardı. Ama Nisan'da daha iyi görünüyor" dedi.

Tercüman
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 07:38:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kadir aksarayli IP: 213.17.63.xxx Tarih : 18.04.2008 13:44:10

Pirincte zam var diyordunuz AKP boyle yapar gordunuzmu.Durustce konusun.Eger durustseniz...