24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Sri Lanka'da etnik gerginlik

Tsunami felaketinden en kötü etkilenen ülkelerden biri olan Sri Lanka’da kurtarma çalışmalarının nasıl düzenleneceği konusunda hükümet ile asi grup Tamil Kaplanları arasında yeni gerginlik işaretleri alınıyor.

Sri Lankalı yetkililer, evinden yurdundan olmuş tsunami mültecilerinin kaldığı bütün kamplarda asker bulundurulması gerektiğini söylerken, asi grup ise bunu Tamil halkını korkurtmayı amaçlayan bir taktik bir diye eleştirdi ve hükümeti kurtarma operasyonunu siyasi amaçlar için kullanmakla suçladı. Hükümet ise askerlerin varlığının iletişimi kolaylaştırarak yardımları hızlandıracağını belirtiyor.

Sri Lanka’daki bir BBC muhabiri, Tamil bölgelerine ne kadar hükümet yardımı gönderildiği konusunda da anlaşmazlık yaşandığını bildirdi.

Endonezya’ya uyarı

Tsunami felaketinde en çok kişinin öldüğü ülke olan Endonezya’da ise bu ülkedeki etnik gerginliğin kurtarma çalışmalarını aksatmasından kaygı duyan ABD, yardım operasyonunun hizmetine sunduğu askeri teçhizatın Açeh bölgesindeki ayrılıkçı militanlara karşı kullanılmamasını şart koştu.

Amerikan hükümeti, Endonezya’ya uyguladığı askeri ambargoyu, Cakarta yönetiminin C-130 nakliye uçaklarının yedek parçalarını temin edebilmesi için, tsunami sebebiyle gevşetmiş bulunuyor.

Bugün Sri Lanka’ya varması beklenen Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell, Endonezya’da yaptığı açıklamada, havalanmasına olanak sağlanan daha çok sayıda uçağın sadece insani nedenler için kullanılmasını istediklerini belirtti.

Cakarta konferansında erken uyarı sistemi vaadi

Dünya liderleri Aralık ayında yaşanan felaketin tekrarlanması ihtimaline karşın, Hint Okyanusu’nda bir erken uyarı sistemi kurulması taahhüdünde bulundu.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yapılan yardım konferansında biraraya gelen dünya liderleri, Pasifik Okyanusu’nda bulunan erken uyarı sisteminin bir benzerinin Hint Okyanusu’nda kurulmasını istediler.

Erken uyarı sistemi sayesinde, bir tsunami tehdidi söz konusu olduğunda, tehdit altındaki bölgelerde bulunan halk daha yüksek bölgelere kaçabilecek zamana sahip oluyor.

Cakarta’da biraraya gelen liderler ayrıca, tsunamilerden etkilenen ülkelerin eski haline dönebilmeleri için, daha önceden emsali görülmemiş küresel bir yardım yapılması çağrısında da bulundu.

BBC Türkce
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2005 Cuma 12:54:03
Güncelleme :7 Ocak 2005 Cuma 14:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?