22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

SSK'da 'ucuz' ilaç tartışması

SSK, 35 milyon SSK’lının ilaç masraflarını azaltmak için hastalara reçetede yazan yerine daha ucuz olan muadil ilaçları veriyor. Eczaneden doktorunun yazdığı ilacı alamayan hastalar kaygılı. Eczacılar ise itham altında kaldıkları için şikayetçi.

SSK’nın Sağlık Bakanlığı’na devrinin ardından tartışmalar da bitmiyor. Devletin ilaçta tasarruf politikası vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Eczacı, reçetede yazan ilacı gördüğünde, rafında olmasına rağmen, SSK onu ödemediği kaygısıyla bu ilacın daha ucuz olan muadilini öneriyor. Ya da hekimin yazdığı ilacı vereyim fakat, muadil ilaçla aradaki fiyat farkını cebinizden ödeyin diyor.

Hastalar ise kararsız. Acaba daha ucuz olan ilaç, doktorunun yazdığı kadar etkilimi? sorusuyla karşı karşıya kalan hastalar, doktorunun yazdığını bir başka eczaneden alabilme umuduyla ayrılıyor. Ama SSK’nın ucuz ilaç politikası nedeniyle diğer eczanelerde de durum değişmiyor.

Muadil ilacı belirleme yöntemi

Reçetede yazan yerine hastaya hangi muadil ilacın verileceğine eczacı karar vermiyor. Bunu bilgisayara yüklenen program sayesinde belirliyor. SSK’nın ödemeyi taahhüt ettiği ilaçların listesi bilgisayarda yer alıyor.
Orijinal ilacın adı yazıldığında, onun yerini tutabilecekleri bilgisayar listeliyor ve sonradan seçim hastaya bırakılıyor.

Uygulamaya tepkiler

Ceplerinde ilaca verecek fazladan parası olmayan hastalar için muadilini kabul etmek zorunluluk. Ancak hekimelr aynı durum kendilerinin başına gelse, reçetede yazanı almakta tereddüt etmeyeceklerini söylüyor.

Konuyla ilgili konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı, "ben kendim için, cebimde param da varsa doktorun yazdığı ilacı alırım" diyor.

Farmakologlar ise uygulamaya, "hasta için hangi ilacın uygun olduğuna, hangisinin ise olmadığına karar vermek hekimin işi" diyerek tepki gösteriyor.

Eczacılar da devletin ’ucuz ilaç’ politikası yüzünden hastalarla tartışmak ve itham altında kalmaktan şikayetçi.

Uygulamayı değerlendiren Ankara Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankat Tulunay, "bu tıbben kabul edilebilir birşey değil. Bu, hastanın hayatı ile oynamaktır. Doktor, ilaç yazarken hastanın özelliklerine göre, hastaya en faydalı olanı yazar. Ne eczacı ne Sağlık Bakanlığı ne de SSK buna karar vermez. Bu tamamen hastayı muayene eden doktorun işidir" diye konuştu.

Uygulamaya karşı, hastadan, doktordan, eczacıdan itiraz vaa ama SSK uygulamda ısrarlı. Israrın nedeni ise ortaya çıkabilecek ’ağır fatura yani para’
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 00:16:43
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 00:18:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?