18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

SSK'dan ölümcül hata

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ülke çapında sayıları on binleri bulan, PKU, galaktozemi, çölyak, trizonemi gibi metabolizma hastalarının düzenli olarak kullandığı ilaç niteliğindeki mamalarla ilgili olarak, ‘ölümcül bir hata’ yaptı.

SSK, bu mamalarla ilgili reçeteleri sadece ‘metabolizma uzmanı’ hekimlerin yazabileceğini belirtince, uzman doktorların yazdığı reçeteler bile geçersiz hale geldi. Türkiye çapında ‘metabolizma uzmanı’ sayısı sadece bir kaç tane olduğu için büyük sıkıntı yaşandı. Bu durum hasta, hasta yakınları, ilgili hekim ve eczacılarca fark edilince, büyük bir endişe yaşandı.

Yapılan ‘vahim hata’yı fark eden SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü, hemen değişikliği düzelten bir tasarı hazırlayarak SSK Yönetim Kurulu’nun onayına sundu. Yönetim’den bu hafta sonuna kadar çıkması beklenen yönetmelik değişliği, ivedi olarak anlaşmalı eczanelere ve ilgili diğer birimlere iletilerek, sorun kökten çözüme kavuşacak.

Bu mamaları veren kimi eczanelerin uygulama talimatında ‘metabolizma uzmanı’ hekimin yazma şartı olduğu için, bedelini SSK’nın ödemeyeceğini belirterek, mamaları vermekten kaçındıkları öğrenildi. Bunun üzerine SSK’nın ilgili yetkilileri, kendilerine ulaşarak sorunu anlatanlara, ‘Bu mamaların bir gün dahi aksatılması ölümlere, felçlere, kalıcı beyin hasarlarına yol açar. Bu ağır sorumluluğu alamayız. Hatanın farkındayız, sorun gideriliyor, siz mamaları verin, bedelini de hastadan kesmeyin. SSK bu mamaların bedellerini ödeyecek’ sözlü güvencesini verdiler.
DHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 00:38:09
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 00:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?