19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Straw: Türkiye'nin AB üyelğini destekliyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine çok sıcak baktıklarını ve bu süreci desteklediklerini belirterek, "Kopenhag Kriterleri'ni gayet iyi yerine getirdiğinizi düşünüyoruz ve umuyoruz ki, 2004'ün sonuna kadar müzakere tarihi alabileceksiniz" dedi.

Straw ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, ortak basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda konuşan Gül, bu ziyaretin geçen yıl Kasım ayında meydana gelen üzücü olayı hatırlatmasına karşın, Türkiye ve İngiltere arasındaki birçok konuyu konuşma ve değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Gül, "Bu vesileyle terörizme karşı mücadele ve savaşta Türkiye ve İngiltere'nin, çok sıkı işbirliği içinde olacağını bir kez daha kararlaştırdık" dedi.

Toplantının ardından soruları yanıtlayan Bakan Straw, "AB üyeleri bu senenin sonuna doğru Türkiye'ye bir müzakere tarihi verileceği konusunda bir karara vardılar. Onun için olan argümanlar da az. Türkiye kesinlikle AB'nin çıkarına bir ülkedir. Türkiye'nin AB'ye katılması, kesinlikle AB'nin çıkarınadır" diye konuştu.

Straw, insan hakları ve diğer hukuki konularda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayarak, "Yakın bir gelecekte AB üyesi olacak 10 ülkedeki siyasi kurumların durumunun Türkiye'dekinden ne kadar daha geride olduğunun her zaman altını çiziyorum" dedi.

"Kıbrıs'ta varılacak olumlu ya da olumsuz bir sonuç, Türkiye'nin AB sürecini ve ilişkileri nasıl etkileyecek?" sorusu üzerine de Straw, "Türkiye, müzakerelere olumlu tavırla devam edecek olursa, eminim ki edecektir de, o zaman sonuç ne olursa olsun Türkiye her halükarda müzakerelerdeki tavrından dolayı sadece takdir görecektir" diye konuştu.

İSTANBUL - AA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2004 Çarşamba 17:55:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?