19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Su baskınına karşı istimlak

İstanbul’da şiddetli yağış sonrası sık sık su altında kalan yerleşim yerleri istimlak edilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere ve alüvyon yataklarındaki yerleşim yerlerinin raporlarını istediğini ve bu bölgelerin büyük bölümünü istimlak edeceklerini söyledi.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’de (AKOM) basın mensuplarına yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin “Alibeyköy’deki bazı vatandaşların ’kollektörlerin kapalı olması nedeniyle Alibeyköy Deresi’nin taştığını’ iddia ettiklerini” söylemesi üzerine Topbaş, ”kollektörlerin çaplarının ne olursa olsun bu yağışlara cevap vermesinin mümkün olmadığını” bildirdi.

Topbaş, “İstanbul’da ağustos ayı yağış ortalamasının metrekareye 30 kilogram olmasına rağmen bunun 2 katı bir yağışın birkaç saat içinde yağmasını hiçbir kollektörün taşıyamayacağını” vurguladı.

“Bu vadilerin açık dereler halinde bırakılması ve yerleşim yapılmaması halinde sorunların yaşanmayacağına” işaret eden Topbaş, ”Doğru olan doğanın kendi şartlarına göre yapılanmanın yapılmasıdır. Geçmişte insanlar hep doğa şartlarına göre yerleşimler kurmuşlar, ama maalesef son dönemde bunları hiç dikkate almıyorlar. Türkiye’de birçok noktada vadilerde, dere yataklarında, alüvyon alanlarında konut yapılarak, sel baskınlarına maruz kalınıyor” dedi.

“BU MİLLET DEVAMLI ÇEKMEMELİ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, “şu anda İstanbul’un birçok noktasında dere yataklarında bu tarzda yapılanma olduğuna” dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Bu yağışlarda İstanbul genelinde kaç evin sular altında kaldığına ilişkin rapor istedim. Yağmurlarla İstanbul’un hangi noktalarında problem oluyorsa, o noktaları istimlak edeceğiz. Bu insanları daha rahat yaşayabilecekleri başka yerlere taşımamız gerekiyor. Aksi takdirde biz bu tarzdaki her ciddi yağışta ve afette diken üzerinde kalamayız. İnsanlarımızın hayatını tehlikeye atamayız. Bunun anlayışla karşılanacağını umuyorum. Kimse kusura bakmasın. Yaşanan sıkıntılar, rahatsızlıklar ve stresleri bu millet devamlı çekmemeli.”

Topbaş, “Balkanlar üzerinden gelen yeni yağış dalgasının yaratacağı etkiye ilişkin de teyakkuz halinde olacaklarını” bildirdi.

“KOLLEKTÖRLE ALAKASI YOK”

Kadir Topbaş, bir basın mensubunun “bazı vatandaşların ’istimlak etmek için sular altında bırakıyorlar’ yönünde iddiada bulunduklarını” söylemesi üzerine ise şöyle dedi:

“Yani biz şimdi o bölgeyi istimlak etmek için dua ettik... O bölgeye çok yağmur yağsın, seller olsun diye... Böyle bir şey olur mu? Kollektörlerin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, neye cevap vereceğini kimsenin bildiği yok. Bunun kollektörle alakası yok. Yağan yağmur, tabii ki denize ulaşmak için önüne gelen her türlü engeli alıp götürecek. Biz maalesef barınma ihtiyacımız için, yerel yönetimler yol göstermediğinden kendimize göre boş bulduğumuz yerlerde, geldik yapılarımızı yaptık. Hiç bakmadık dere yatağına... 10 yılda, 50 yılda, 100 yılda ve 500 yılda bir gelen afetler var. Dünya tufanlar yaşamış. Bu yaşanan da bu doğal şartlardır.”
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2004 Salı 16:22:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?