23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’Su savaşları kapıda’

Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Butros Butros Gali, su kaynakları için rekabetin, Afrika ve Orta Doğu’da savaşların fitilini ateşleyebileceğini savundu.

BBC Radyo 4’te yayımlanan ’Today’ programına katılan Butros Butros Gali, uluslararası topluma, su kaynaklarının ülkeler arasında adil paylaşımının sağlanması çağrısı yaptı.

En büyük tehlikenin Nil Delta’sında bulunduğunu, bölge ülkeleri arasında su nedeniyle askeri çatışmanın neredeyse kaçınılmaz olduğunu söyleyen Gali, tek çözümün suyun adil paylaşımı olduğunu vurguladı.

Mısır, öteden beri Nil Nehri’nden en fazla yararlanan ülke. Ancak nehrin, Beyaz Nil ve Mavi Nil adlı kolları üzerinde bulunan ülkeler giderek daha fazla pay talep ediyor.

Örneğin Etiyopya’daki Tana Gölü Mavi Nil’in kaynağı. Ancak ülke, nehirden hiçbir şekilde faydalanamıyor. Etiyopya’daki kuraklık nedeniyle, milyonlarca insan yaşamak için gıda yardımına muhtaç durumda.

Etiyopya hükümeti, bu doğal kaynağı kullanabilmek için gerekli altyapıya sahip olmadığını söylüyor ve uluslararası destek arıyor. Mısır ise, nehirden etkili olarak yararlanıyor ve çölü tarıma elverişli hale getiriyor.

Kenya ve Tanzanya da, Nil’den daha fazla pay talep eden ülkeler arasında.

Daha önce Mısır Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan Butros Butros Gali, Mısırlıların, sorunun çözülmemesi durumunda, ileride karşılaşabileceklerinin farkında olmadıklarını söylüyor.

Su paylaşımı, sadece Nil Deltası’nın değil, Orta Doğu’nun da büyük bir sorunu. Butros Butros Gali, daha önce de, su sorununun Orta Doğu’yu savaşa sürükleyebileceği uyarısı yapmıştı.

Gali’ye göre, ileride kurulacak bağımsız bir Filistin devleti, su kaynakları İsrail’in elinde bulunduğu sürece yaşayamaz.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 00:39:45
Güncelleme :4 Şubat 2005 Cuma 01:48:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erhan ÖZTUNÇ IP: 85.96.40.xxx Tarih : 3.02.2005 09:01:50
ERDOGANIN SURIYE GEZISINDE KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPTIGI GORUSMELERI MILLETTEN SAKLARKEN ORTALIGI GULLUK GULISTANLIK GOSTERMESINI ARDINDA VERDIGI TAVIZLERIN BASINDADA SU GELIYOR