19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Suç makinistlerde değil'

Hızlandırılmış tren kazasının ardından gözaltına alınan tren şefi ve iki makinistin avukatı İsmail Gürses, ’’bu insanların günah keçisi olmaması gerekir’’ diyerek asıl sorumlunun TCDD Genel Müdürlüğü olduğunu söyledi.

Cnnturk.com’a konuşan avukat Gürses, Pamukova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda şüpheli olarak gözaltında tutulan tren şefi Köksal Coşkun ile makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez hakkında, "bu insanların günah keçisi olmamaları gerekiyor. Olayın siyasi sorumluluğu örtbas edilip, fatura makinistlerin başına kesilmemelidir" diye konuştu.

Gürses, olayın asıl sorumlusunun TCDD Genel Müdürlüğü olduğunu söyledi.

Makinistler de altyapı eksikliğinden şikayetçi

Müvekkillerinin yeterli teknik altyapı sağlanmadan hızlı tren seferlerinin başlamasını ’kazaya davetiye çıkarmak olarak’ nitelediğini anlatan Gürses, makinistlerin bu durumu daha önce amirlerine ifade ettiklerini ancak seferlerin devam ettiğini söyledi.

Hız sınırı geçilmemiş

Kazanın meydana geldiği sırada trenin 105-110 kilometre arasında bir süratle seyrettiğini açıklayan Gürses, bu bölgede olması gereken hız limitinin TCDD Genel Müdürlüğü’nün hız tarifesine göre 130 kilometre olduğunu belirtti.

Makinistlerin olaydan ’çizik almadan’ kurtulduklarını anlatan avukat Gürses, müvekkillerinin kusurlu olmadıklarının altını çizerek, sabotaj ihtimali üzerinde durmadıklarını da sözlerine ekledi.

Gözaltı süreleri bu akşam sona eriyor

Makinistlerin ve tren şefinin dün gece saat 23.00’te gözaltına alındığını söyleyen Gürses, gözaltı süresinin bu gece 23.00’te sona ereceğini belirtti.

Makinistlerin akıbetinin belirlenmesi için İstanbul’dan gelecek bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun beklendiğini kaydeden Gürses, raporun bugün tamamlanması halinde Savcılığa teslim edileceğini, Savcılık makamı gerekli görürse de şüphelilerin hakim karşısına çıkacaklarını açıkladı.

Gürses, raporun tamamlanmaması halinde gözaltı süresinin yarına kadar uzayabileceği tahmininde bulundu.

Delillerin toplanması

Avukat Gürses, olay yerindeki delillerin bir kısmının gece vakti ortadan kaldırıldığını doğrulayarak, "şu anda Savcılık makamı gerekli tedbirleri almış durumda. Bilirkişi heyeti gelene kadar kaza yerindeki her türlü çalışma durduruldu" dedi.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2004 Cuma 16:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?