18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Suç örgütleri kız çocuklarını kullanıyor

Meclis Sokak Çocuklarının Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Öner Ergenç, yaptıkları araştırmalar sonucunda suç örgütlerinin özellikle kız çocuklarını kullandığını tespit ettiklerini söyledi.

Dört aydır çalışmalarını yürüten Meclis Sokak Çocuklarının Sorunlarını Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı.

Meclis Başkanlığı’na sunulacak raporda, aylardır yürütülen çalışmalarda elde edilen bilgiler ve sorunlara yönelik çözüm önerileri sıralanıyor.

Rapor hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Öner Ergenç, valiliklerden gelen bilgilere göre, 23 ilde sokak çocukları ile ilgili, 16 ilde sokakta çalışan çocuklarla ilgili, 8 ilde madde bağlımlısı çocuklarla ilgili herhangibir veri olmadığını söyledi.

Rapora göre, 45 ilde sokak çocuğu, 29 ilde çalışan çocuk, 23 ilde ise madde bağımlısı çocuk bulunmuyor. Ancak izlenimler bu verilerin sadece kağıt üzerinde olduğunu gösteriyor.

"Bazı valiler yanlış bilgi verdi"

Ergenç, "Van Valiliği, ilde, sokakta yaşayan herhangi bir çocuk olmadığı yönünde bilgi verdi. Ancak, o ile gittiğimizde sokakta yaşayan yüzlerce çocuk olduğunu gördük" diye konuştu.

Suç örgütleri kız çocuklarını kullanıyor

Suç örgütlerinin özellikle 12 yaşından küçük kız çocuklarını kullandığına dikkat çeken Ergenç, "bu çocuklar hırsızlık ve kapkaç suçlarında kullanılıyor. Kız çocuklarının suça karışma oranı erkek çocuklarına göre daha fazla" dedi.

Rapora göre, Türkiye’de 76 bin içkisiz, 16 bin içkili eğlence yeri, 102 bin 166 da otel, motel, sauna ve masaj salonu bulunuyor. Bu tür yerlerde çocukların çiçek ve mendil sattıklarını anlatan başkan Ergenç, bu mekanların çocuklar için tuzaklar oluşturduğuna dikkat çekti.

Komisyonun önerileri

Sokak çocuklarını araştıran komisyonun hazırladığı rapordaki çözüm önerilerinden bazıları ise şöyle:


Sokak çocuklarına en kısa sürede ulaşabilecek gezici mobil ekipleri kurulmalı
Mobil ekiplerde emniyet görevlisi ve psikolog da bulunmalı
Sokakta yaşayan çocuklar toplanarak kalıcı merkezlerde koruma altına alınmalı
Kadın, aile ve çocukla ilgili tüm birimler devletin yerine icracı bir bakanlık çatısı altında toplanması
Kurumlararası koordinasyonun önemini vurgulayan Ergenç, valilerden gelen bilgilere atıfta bulunarak, ’’görevini yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanmalıdır. Konu birilerinin keyfiyetine bırakılmamalıdır’’ dedi.
cnn türk
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 00:57:34
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 01:01:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?