28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Suçlanan kadın intihara zorlanıyor

Van Kadın Derneği’nin raporu bölgedeki kadınların intihar nedenini çok iyi açıklıyor: Ailesi tarafından suçlanan kadın öldürülmek yerine intihara zorlanıyor. Çünkü töre cinayetinin cezası müebbet hapis! 

Batman’ın ardından Van’da da son dönemlerde kadın intiharlarının artması üzerine, Van Kadın Derneği, (VAKAD), intiharların arkasındaki nedenleri tespit etmek amacıyla bir araştırma yaptı.


776 kadının katıldığı araştırmanın sonucunda, kadınların yüzde 42,7’sinin görücü usulü, yüzde 30,7’sinin severek, yüzde 18,6’sının isteyerek evlendiği ortaya çıktı. Araştırma ile ilgili bir rapor hazırlayan VAKAD üyeleri, intiharların yeni TCK’nın yürürlüğe girmesiyle arttığını savundu.

Dernek Başkanı Zozan Özgökçe, “Biz TCK’ da töre cinayetlerinin müebbet hapis ile cezalandırılmasını savunurken, aslında biz işin bu yanını düşünmemiştik. Birden bire önemli bir yükseliş olduğunu da gördük. Bununla intihar yaşının da düştüğünü gördük. Örneğin artık 10-15 yaş arası kadın intiharları, yani çocuk intiharları çok fazla olmaya başladı. Okula giden kız sayısının artması da belki buna neden olabilir. Ensest bölgede çok fazla. Mesela verdiğimiz eğitimlerde ve aldığımız başvurularda kız çocuklarının ensest yaşadıklarını görüyoruz. Bununla ilgili kadınlar bir şey yapamıyor. Değiştiremiyorlar, adliyeye gidemiyorlar, şikayet de edemiyorlar, bunun verdiği bunalımla kadın bir şekilde intihara itilebiliyor” dedi.

Kentteki genelevin kapatılmasının ardından informal fuhuşun arttığını savunan Özgökçe, “Van’da daha önce resmi bir genel evi vardı. Geçen yıl kapatıldı. Bunun sebebi informal ev sayısının çok fazla olmasıdır. Çok kırsal mahallelerde kadınlar maalesef evdeki erkekler tarafından pazarlanıyorlar ve bunların içinde de artık mafyalaşmış çeteleşmiş gruplarda var” diye konuştu.

VAKAD’ın verilerine göre 2005 yılında 45, 2006 yılının ilk 5 aylık döneminde ise 22 kadının intihar etti.


NTV
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2006 Cuma 17:01:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?