22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Süper Muhtarlar geliyor

Hükümet, belediye başkanlıkları lağvedilen nüfusu 5 binin altındaki yerleşim yerlerindeki başkanları artık ’başmuhtar’ yapacak.

Görev ve yetkileri yeniden düzenlenecek olan muhtarlar artık ihale verebilecek, vergi toplayabilecek.
AK Parti iktidarı, belediyelerden sonra köylere de ’çeki-düzen’ verme kararı aldı. Nüfusu 2 binin altındaki belediyeleri kapatan hükümet, yeni hazırladığı Mahalli İdareler Yasa Tasarısı’na göre nüfusu 5 bini bulan yüzlerce yerleşim yerinde de belediye kurmaktan vazgeçecek. Köy statüsüne geçecek yerleşim yerlerinde artık ’başmuhtarlık’ dönemi başlıyor. Tam yetkiyle donatılacak muhtarlara, ihale vermeden, vergi toplamaya kadar birçok yetki ve sorumluluk verilecek. İçişleri Bakanlığı ile TBMM İçişleri Komisyonu’nun yürüttüğü ortak çalışma kapsamında öncelikle 1925 yılında çıkarılan Köy Kanunu’nda değişikliğe gidilecek. Günün şartlarına uyarlanacak yasada, köy tanımı ve yönetimi yeniden kaleme alınacak.
Muhtarların görev ve yetkileri yeniden belirlenecek. Muhtarların içinde bulundukları güç koşullar iyileştirilerek, devlet ve halk katında saygın bir konuma getirilecek. ’Başmuhtar’ unvanını alacak olan köy muhtarları, vergi toplayabilecek, ihale verebilecek, İller Bankası’ndan pay alabilecek, yol yaptırabilecek. Muhtarlıkları, ilmuhaber muhtarlığından, ’vergi toplamaya yetkili muhtarlıklara’ dönüştürecek olan hükümet, belediye başkanlıkları lağvedilen 5 bin nüfuslu yerlerde ’başmuhtarları’ protokole sokacak.
Konuyla ilgili İHA’nın sorularını cevaplandıran TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaettin Akbulut, yeni çıkacak Mahalli İdareler Yasası’na göre nüfusu 5 binin altındaki yerleşim yerlerinde belediye kurulamayacağını söyledi. Köylerin nüfusunun çok ciddi rakamlara ulaşacağına işaret eden Akbulut, söz konusu yerleşim yerlerinin idaresinin farklı bir biçimde ele alınacağını söyledi. Bu doğrultuda 1925 yılında çıkarılan 442 sayılı Köy Kanunu’nda değişikliğe gideceklerini açıklayan Akbulut, yasayı günün koşullarına göre yeniden ele alacaklarını bildirdi. Köy muhtarlarını artık daha güçlü hale getireceklerini anlatan Akbulut, muhtarların artık ihale verebileceğini, İller Bankası’ndan pay alabileceğini ve köy yollarını yapabilecek yetki ve sorumlulukla donatılacağını kaydetti. Köylerin bu şekilde kasaba hüviyetine dönüştürüleceğini ifade eden Akbulut, "Muhtarlar artık temizlik ve çöp toplama alanlarında ihale verebilecek. Vergi toplayabilecek" dedi.
Vatandaştan toplanan 20 liralık salmayı günün koşullarına göre değiştireceklerini ve imece konusunu yeniden düzenleyeceklerini belirten Akbulut, "Köy şartlarını çok farklılaştırıyoruz. Köyleri, medeni ihtiyaçların karşılandığı yerleşim birimleri yapıyoruz. Köylerdeki yaşamı, kasaba yaşamına dönüştürüyoruz. Beldede ne varsa, aynısını köye getireceğiz" diye konuştu.
Akbulut, Kamu Yönetim Reformu ve Mahalli İdareler Yasa Tasarısı’nın Meclis’te yasalaşmasının hemen ardından Köy Kanunu ile ilgili düzenlemeyi de çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2003 Pazartesi 00:00:29
Güncelleme :29 Aralık 2003 Pazartesi 10:47:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?