31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Süper Salı'nın galibi kim?

ABD'de yapılan önseçimlerinde Demokratlar mı, yoksa Cumhuriyetçiler mi kazançlı çıktı?

Amerika'da 24 farklı eyalette partilerin Başkanlık seçimlerindeki adaylarını belirlemek için önseçimler gerçekleştirildi. Aynı gün içerisinde çok sayıda eyalette seçim yapılmasından dolayı "Süper Salı" olarak adlandırılan seçimlerde Demokratlar 22, Cumhuriyetçiler ise 21 eyalette seçime gitti.

Cumhuriyetçi Parti'de Arizona Senatörü John McCain, en fazla delegeye sahip olan New York, Illinois ve New Jersey'in de aralarında bulunduğu dokuz eyalette önseçimleri önde bitirdi.

Cumhuriyetçi aday adaylarından Mitt Romney ise 7 eyalette seçimi kazandı. Diğer aday adayı Mike Huckabee de, beklenenden daha iyi bir performans göstererek, ülkenin iç kesimlerinde ve güneyde beş eyalette seçimleri kazandı.

Açıklanan sonuçlara göre McCain; Arizona, California, Connecticut, Delaware, Illinois, Missouri, New Jersey, New York ve Oklahoma'da kazandı. Onu Colorado, Massachusetts, Minnesota, Montana, North Dakota, Alaska ve Utah'da kazanan Mitt Romney takip etti. Diğer aday adayı Huckabee ise Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee ve Batı Virginia eyaletlerinde kandı.

DELEGE DAĞILIMI NASIL OLDU?

Amerikan başkanlık seçimi kampanyalarında, 1984'ten bu yana yapılan Süper Salı'larda seçmenler adayları temsil eden delegelerin yüzde 42'sini belirliyorlar. Partilerin adaylarını belirlemesinde önemli bir yere sahip olan delege sayısında ise her iki partide şöyle bir tablo oluştu:

Demokratlar Clinton 708, Obama 605 delege çıkarırken, Cumhuriyetçilerde ise McCain 522, Romney 223 ve Huckabee'de 142 delege kazandı.

Demokratlarda adayın belirlenmesi için toplam 2 bin 25, Cumhuriyetçilerde ise bin 191 delege seçilmesi gerekiyor.

HANGİ ADAYLAR, HANGİ EYALETLERİ KAZANDI?

* Clinton : Oklahoma, Tennessee, Arkansas, Massachusetts, New York, New Jersey, Arizona, California

* Obama : Georgia, Illinois, Delaware, Alabama, Kansas, Utah, Kuzey Dakota, Connecticut, Minnesota, Colorado, Idaho, Missouri, Alaska

* McCain : New Jersey, Illinois, Connecticut, Delaware, New York, Oklahoma, Arizona, Missouri, California

* Romney : Massachusetts, Utah, Kuzey Dakota, Montana, Minnesota, Colorado, Alaska

* Huckabee : Alabama, Batı Virginia, Arkansas, Georga, Tennessee

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 11:17:44
Güncelleme :6 Şubat 2008 Çarşamba 11:26:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?