18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sürgün Filistinlilere dönüş izni

İsrail Savunma Bakanlığı, daha önce güvenlik nedeniyle Batı Şeria’dan çıkarılıp Gazze Şeridi’ne gönderilen 16 Filistinlinin, bugün evlerine dönmesine izin vereceğini açıkladı.

Karar, barış sürecinin yeniden başlaması amacıyla ay başında üzerinde anlaşılan önlemler paketinin parçası olarak alındı.

Yapılan açıklamada, bu kişilerin, dönüşlerine izin verilecek daha geniş bir grubun ilk bölümü olduğu belirtildi.

İki yıl önce Batı Şeria’nın Beytüllahm kentinden çıkarılan ve Avrupa ülkelerine sürülen diğer 20 Filistinlinin evlerine dönmeleri için de yeşil ışık yakıldı.

İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz bu yönde bir kararın, kentin denetimi önümüzdeki haftalarda Filistinlilere bırakıldıktan sonra gündeme geleceğini söyledi.

2002 yılında kentte yaşanan çatışmalar sırasında yaklaşık 40 kişi, bir ay boyunca buradaki Hıristiyanlar için kutsal Milad Kilisesi’ne sığınmış, İsrail daha sonra bu kişilerden bir bölümünü sınırdışı etmişti.

İntifada süresince İsrail bölgeden toplam 55 kişiyi sürdü. Önlemler kapsamında bunlardan kaçının dönmesine izin verileceği netleşmiş değil.

İsrailli yetkililer sadece ölümlü saldırılara karışmayanların dönüşüne izin verileceğini belirtiyor.

Filistinli bakan Saeb Erekat ise tüm sürgünlerin evlerine döneceğini söyledi.

Yıkımlara son

İsrail daha önce de Filistinli militanların evlerini yıkma politikasına son verdiğini açıklamıştı.

Karara gerekçe olarak, İsrail ordusunun, ’eylemin etkisiz olduğu ve sadece Filistinlilerin nefretini artırdığı’ yönündeki tavsiyesi gösterilmişti.

Fakat, yıkımlara son verilmesi kararı, işgal altındaki topraklarda bulunan İsrail karakolları, Yahudi yerleşim birimleri ve İsraillilerin kullandıkları yolların çevresini kapsamıyor.

İsrailli insan hakları örgütü Betselem, ordunun son dört yıl içinde, çoğu Gazze Şeridi’nde üç binden fazla evi yıktığını belirtiyor.

Örgüte göre, bu uygulamalar sonucu en az 28 bin Filistinlinin evsiz kaldığı tahmin ediliyor.

Pek çok insan hakları örgütü, yıkım uygulamasını ’toplu cezalandırma’ diye niteleyerek eleştiriyordu.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 16:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?