18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Suriye askerleri çekiliyor

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin 21’inci günü dolayısıyla, başkent Beyrut’taki Şehitler Meydanı’nda yapılan gösteriye katılanların sayısı ise 150 bine ulaştı.

Şam’da bir araya gelen Suriye ve Lübnan liderleri, Lübnan’daki Suriye birliklerinin sınırdaki Bekaa Vadisi’ne çekilmesi konusunda anlaşmaya vardı.


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, planlanan çekilmenin Mart ayı sonuna kadar tamamlanmasını kararlaştırdı.

Yeniden konuşlandırma operasyonunun tamamlanması ardından, iki ülkenin ordu yetkilileri bir ay içinde bir araya gelerek askerlerin ne kadar süreyle burada kalacağını kararlaştıracak. Bu aşama ardından da tam çekilme konusunda müzakerelere geçilecek. Bunun ülkedeki tüm askerlerin tamamen çekilmesini kapsayıp kapsamayacağı henüz açıklığa kavuşmuş değil.

HİZBULLAHTAN TEPKİ

Lübnan’daki Suriye yanlısı Hizbullah örgütü ise, çekilme kararına tepki gösterdi. Örgütün lideri Şeyh Hasan Nasrallah, çekilmenin Suriye ile Lübnan’ın ortak kararı olması gerektiğini, uluslararası baskılara göz yumulmaması gerektiğini söyledi. Nasrallah, Birleşmiş Milletler’in Suriye’nin çekilmesi yönündeki kararını dış müdahale diye değerlendirdi. Nasrallah ayrıca Lübnan’ın İsrail karşıtı direnişe ihtiyacı olduğu gerekçesiyle silah bırakmayacaklarını belirtti. Birleşmiş Milletler karar tasarısı, aynı zamanda milislerin silahsızlandırılmasını talep ediyordu.

HARİRİ GÖSTERİSİNE 150 BİN KİŞİ KATILDI

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin 21’inci günü dolayısıyla, muhalefetin çağrısı üzerine, başkent Beyrut’taki Şehitler Meydanı’nda yapılan gösteriye katılanların sayısı ise yaklaşık 150 bine ulaştı.

Bugünkü gösteriyi düzenleyenler, katılımcı sayısının 200 bin ile 250 bin olduğunu iddia ederek, bu gösterinin, Hariri’nin cenaze töreninden beri en geniş katılımlı gösteri olduğuna dikkat çekti. Eski başbakanlardan Hariri, 14 şubatta Beyrut’ta öldürülmüştü.


AA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 23:43:35
Güncelleme :8 Mart 2005 Salı 00:21:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?