18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Suriye ile su anlaşmazlığı bitti

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Suriye ziyareti sırasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanırken su anlaşmazlıklarının "geride" kaldığı mesajı verildi.

Erdoğan ve Suriyeli muhatabı Muhammed Naci Otri’nin "yeni bir dönem başlangıcı" olarak nitelendirdikleri anlaşmayla ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin hukuki alt yapısı tamamlanmış bulunuyor.

Türkiye ile Suriye arasındaki çifte vergilendirmenin önlenmesi ve yatırımların teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşmalar ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bu yılın başında Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında imzalanmıştı.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Anlaşmanın çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Erdoğan, görüşmeler sırasında Türk işadamlarının Suriye’deki yatırımlarını ve ortak yatırımları görüştüklerini söyledi. Erdoğan, şu ana kadar Türk işadamlarının Suriye’de 150 milyon dolar tutarında yatırım yaptığına işaret ederek, "Bunun katlanarak artmasını diliyoruz" diye konuştu.

SU ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİ

Başbakan Otri, iki ülke arasındaki su anlaşmazlığının sona erip ermediğinin sorulması üzerine de "Biz artık anlaştık. Bölgede kapsalı kalkınma istiyoruz ve bu yolda ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Öbür meseleler unutuldu" karşılığını verdi.

Ortak baraj yapımı da gündeme gelirken Otri, Dicle nehrinden su alma konusunu ele aldıklarını belirterek, "Dicle nehrinden su alma konusu görüştük ve kendisi bir sakınca olmadığını, teknik destek sağlayabileceklerini ifade etti" dedi.

Tayyip Erdoğan da "Türkiye’nin bundan sonra dış politikası bölge barışına katkıda bulunmamaktadır. Bizim felsefemiz düşman edinmek değil, dost kazanmaktır" diye konuştu.

Otri ise Suriye’nin barış istediğini belirkterek İsrail’e yüklendi; "barış çabalarını İsrail çıkmaza sokuyor" diye konuştu.


HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 16:08:02
Güncelleme :22 Aralık 2004 Çarşamba 16:10:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?