20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Suskunluğunu bozdu!

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, bankaların sektöre tekme vurduğunu söyledi. 

Ankara Ticaret Odası Başkanı (ATO) Sinan Aygün, bankaların sektöre tekme vurduğunu savunarak, "Bizim bu dar zamanımızda bankalar yanımızda olmayacakta ne zaman bizim yanımızda olacak? Biz yoksak bankalarda yok" dedi.

ATO ve Halkbankası arasında gerçekleştirilen ATO üyelerine yönelik cansuyu kredisine ilişkin protokol ATO'da imzalandı. ATO Başkanı Aygün de, Ergenekon soruşturmasının ardından ilk defa basın mensuplarının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Aygün, ekonomik kriz sebebiyle ATO üyelerine katkı sağlamak amacıyla birçok banka ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Son günlerde bazı bankaların ya kredileri geri çağırdığını ya da mevcut açık olan kredisini teminat mektubu bulunduğu halde kredi
vermediğini belirten Aygün, "Benim bir trilyon teminatıma karşın ben bugün 100 milyar kredi kullanamıyorum. İçinde bulunduğumuz süre içerisinde bankalar Başbakan'ın tabiri ile reel sektöre tekme vurmaya başladı. Başbakan bunu söylediği zaman şimdi bu tekmeler bitti gözümüzün üstüne yumruk atmaya başladılar. Bizim bu dar zamanımızda bankalar yanımızda olmayacakta ne zaman bizim yanımızda olacak? Biz yoksak bankalarda yok" diye konuştu.

Şu anda bankaların reel sektöre kullandırdığı kredinin 280 katrilyon civarına geldiğini ve bunu da geri çağırdığını kaydeden Aygün, "Yağmur yağarken şemsiyemizi elimizden alırsanız, kar yağarken akaryakıtımızı keserseniz bunun bir gün de iyi günü olacak ve biz size bunun hesabını soracağız" şeklinde konuştu.

Sicil affına da değinen Aygün, Merkez Bankası kayıtlarından silinmiş olmasına rağmen birtakım bankaların bu uygulamasının halen devam ettiğini ifade ederek, "Bir defa çeki yazılmaya görsün vebalı gibi kolera hastası gibi AIDS'li gibi üyelerimiz muamele görüyor. Sayın Zafer Çağlayan Bakanım uğraşıyor bu konuda biz de sonuna kadar destek veriyoruz. Üyenin siciline bakıp bir defa çeki yazılmış senedi protesto olmuş diye kara listeye alınması bize AIDS'li muamele yapılmasını içimize sindiremiyoruz" dedi.

Halkbankası'nda bu olayı kaldırdıklarını anlatan Aygün, önümüzdeki hafta kredi çağırılan müşterileri ve aileleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyeceğini bu bankaların da isimlerini kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Haksız bir şekilde evine ve işyerine icra götürülen kişilerin bankalarını tek tek açıklayacağını dile getiren Aygün, her hafta bir veya iki bankayı bu şekilde açıklayacağını kaydetti.

Halkbankası ile yaptıkları anlaşmanın amacının üyelere bir moral olduğunu belirten Aygün, "Özellikle yabancı bankalara sesleniyorum. Kredileri geri çağırmayı bırakın. Hacizleri durdurun. Böyle devam ederse isminizi ifşa edeceğim. Bizi teklemekten vazgeçin. Unutmayın ki bizi batırırsanız peşimizden sizde gelirsiniz. Biz varsak sizde varsınız. Dün kapımızın önünde yatıyordunuz şimdi kapımıza tebligat gönderiyorsunuz. BDDK Başkanına sesleniyorum. Lütfen inisiyatif alsın. Sadece bankacılık açısından değil esnaf açısından bunu yapması lazım. BDDK Başkanının beni arayıp bunları sormasını istiyorum" diye konuştu.

Halkbankası ile birlikte ATO üyelerine yönelik olarak bir can suyu kredisi vanasını açmak istediklerini dile getiren Aygün, sözlerine şöyle devam etti:
"Odamızın ne kadar birikmiş parası varsa Halkbankası'na aktarma kararı aldık. Şimdi 100 trilyonluk bir kaynak ama 200 trilyonluk bir kaynak aktaracağız. Bu havuza Halkbankası bizim kaynağımıza ilaveten şimdilik 600 trilyona çıkarıyoruz. Önümüzdeki günlerde de bu 1 katrilyona kadar çıkabilecek. Kredinin miktarı 50 bin YTL limitle olacak. Çok daha fazla kullanmak isteyen daha fazla rakamlarda kullanabilecek. Kredinin faizinin yıllık yüzde 13 olacak. Sadece banka bunun üzerine yüzde 1.5 oranında kullandığı aya göre komisyon alacak. En önemli faktör ise çekleri yazılmış olan oda üyeleri eğer düzeltme hakkını kullanmışsa Halkbankası bunu görmeyecek. Protesto senedi olan adam bu krediden yararlanabilecek."
Konuşmaların ardından Halkbankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve ATO Başkanı Sinan Aygün protokolü imzaladılar. Halkbankası Genel Müdürü Aydın da kredinin 5 Ocaktan başlamak üzere kullandırılacağını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 14:12:40
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 14:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?