1
Haziran
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sütte 2013 uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de 2013 yılında yaklaşık 2.5 milyon ton süt açığı olacağı uyarısında bulunarak, süt tüketiminin artırılması için “okul sütü” programının tekrar başlatılmasını istedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de yeni neslin süt tüketiminden gittikçe uzaklaştığına dikkat çekti. Avrupa Birliği ülkelerinde Türkiye’nin 10.7 katı, ABD’de ise 11.8 katı daha fazla süt tüketildiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Dünyada birçok ülke bu sorunu çözmek için bireyleri özendirici ve teşvik edici okul sütü programlarına başvurmaktadır. Mevcut veriler 60’dan fazla ülkede okul sütü programlarının uygulandığını göstermektedir. Bu ülkelerin çoğunda da bu programlar yasa ile garanti altına alınmıştır. Türkiye’de de bu yönde önemli projeler gerçekleşmiştir. 2001-2003 yılları arasında iki yıl süreyle yaklaşık 1 milyon 100 bin öğrenciyi kapsayan bir proje hayata geçirilmiş ve başarılı olmuştur. Fakat daha sonra uygulamadan kaldırılmıştır. Günümüze kadar da okul sütüne yönelik bir faaliyet olmamıştır.”

-"SÜT UCUZA ÜRETİLİYOR, AMA TÜKETİCİLER FAYDALANAMIYOR"

Türkiye’de sütün ucuza üretilmesine rağmen tüketicinin bundan faydalanamadığına dikkat çeken Bayraktar, 2008 yılının ilk üç ayında halkın en çok tükettiği süt ürünü olan beyaz peynirde kar marjının yüzde 67’nin üzerine çıktığını belirtti. Bayraktar, “Bu vurgun tereyağına da sıçramış, yüzde 50’lere ulaşmıştır. Bilindiği gibi bu ürünlerde perakende kar marjlarının çok yüksek olması tüketicinin alım gücünü zorlamaktadır. Bu nedenle bu çarpıklığı giderecek kanallar devreye sokularak, tüketicilerimizin bu ürünleri ucuza tüketmesi sağlanmalıdır” dedi.
Okul sütü programlarının aynı zamanda süt hayvancılığında istikrarı sağlamak ve süt piyasasını düzenlemek için bir araç olarak kullanıldığını kaydeden Bayraktar, sağlık için büyük öneme sahip olan sütün hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğunu vurguladı. Büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi ve gelişmesinin, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olması ile mümkün olduğunu belirten Bayraktar şunları kaydetti:
“Süt fiyatlarında fiyat istikrarı ve pazar güvencesi sağlanamadığı takdirde hayvancılığın ayakta kalabilmesi mümkün değildir. Üzülerek söylemeliyiz ki, üreticilerimiz uzun süredir karlı bir üretim yapamamaktadırlar. Hep söylenir süt üretimimizi artırmamız lazım diye. Üretici bu yöndeki taleplere cevap vermek için gayret sarf etmektedir. Fakat şu bir gerçektir ki, üretimde fazlalıkları değerlendirecek müdahale alımı gibi mekanizmalar ve talebi artıracak okul sütü gibi programlar hayata geçirilemediği sürece istenilen bu amacın gerçekleştirilmesi mümkün görülmemektedir. Çünkü ürettiği sütü elinde kalan, ürününü değerine satamayan üretici ya üretimi kısacak ya da sektörden kaçacaktır.”

-SÜT TEŞVİK PRİMİ DESTEĞİ UYGULANMALI"

Bayraktar sütün sanayiye gitmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamak, ayrıca devletin vergi kaybına uğramasını engellemek için, hayvan başına destek yanında süt teşvik primi desteğinin de uygulanması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Yapılan projeksiyonlar ülkemizde 2013 yılında yaklaşık 2.5 milyon tonluk bir üretim açığının ortaya çıkacağını göstermektedir. Yani hayvan sayısı korunsa bile üretim talebi karşılayamayacaktır. Ancak hayvan başına verimler 2004-2013 yılları arasında artırılırsa ve sığır ve koyun sayısı her yıl yüzde 2 artırılırsa üretim talebi ancak karşılayabilecektir. Bu nedenle üretimi ve verimliliği artıracak politikalar en kısa zamanda hayata geçirilmeli, hayvan başına verimi artırmada etkili olan suni tohumlama destekleri yeniden hayata geçirilmelidir” dedi.

..
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 12:30:01
Güncelleme :21 Mayıs 2008 Çarşamba 12:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ABDURRAHMAN ÖZGENÇ IP: 88.228.30.xxx Tarih : 21.05.2008 22:35:14

DEVLET DESTEKLİYOR!DEVLET TEŞVİK EDİYOR!NERDE.BİR İŞLETMECİ OLARAK 100 BAŞLIK SÜT HAYVANCILIĞI PREJESİ YAPTIRDIM ARSA ALDIM TÜM YASAL İŞLEMLERİ TAMAMLADIM FAKAT DEVLETİN ÇIKARDIĞI KANUNU BANKA BİLMİYORMUŞ.. YOK EFENDİM BÖYLE BÜYÜK PROJELERE DESTEK VERİLMEZMİŞ..YAHU TOPU TOPU 100 BAŞLIK ÇİFLİK.ADAMLAR 1000 BAŞTAN AŞAGISINA ÇİFLİK BİLE DEMİYOR YABANCI ÜLKELERDE....NE YANİ 10 BAŞLIK ÇİFLİKMİ YAPALIM..SONRA İÇİNDE TOP OYNARIZ