27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sütün içine neler katıyorlar?

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özer Kınık, sokakta satılan sütlerin içerisine korbonat, nişasta, soda ve su katıldığını söyledi.

Kınık yaptığı açıklamada, gıda güvenliği konusunda çalışmaların detaylandırıldığını fakat Türkiye'de açık ve uygun olmayan şartlarda ya da tekniklerle üretilen gıda satışlarının devam ettiğini ifade etti.

Kınık, işlenmemiş ürün tüketme anlayışının pek çok gıdada yaygınlaşmasıyla birlikte açık süt tüketiminin de çoğaldığını belirterek, "Ancak bu insan sağlığı için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Sokak sütü ya da açık süt olarak tanımlanan çiğ sütün içeriğinde insan sağlığına zarar verecek hastalık yapan ya da yapmayan bakteri, virüs gibi mikroorganizmaları oldukça yoğun şekilde içerme riski taşımaktadır. Kontrolsüz satılan sütlere, hayvandan sağılıp tüketiciye ulaşıncaya dek çevre hava, su, yem, gübre, insanlar gibi pek çok kaynaktan birçok hastalık yapan ya da yapmayan mikroorganizma bulaşabilmektedir" dedi.

Kınık ambalajsız olarak açıkta satılan süte karbonat, soda, nişasta ve su gibi yabancı maddelerin katıldığını, yağının alınabildiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bu nedenle sağlıklı süt tüketimi için en güvenli yöntem fabrika ortamında UHT veya pastörizasyon işlemlerinden geçirilerek sağlığa zararlı bakterilerden arındırılmış ambalajlı sütleri kullanmaktır.'

Kınık, uzun ömürlü sütlerin içinde katkı maddesi olduğuna dair, özellikle belli çevrelerce dile getirilen yönlendirilmiş inancın ise çok büyük bir yanlış olduğuna değinerek, "UHT işleminde süt çok kısa sürede yüksek sıcaklıklarla buluşturulup sütte bulunabilen bakteri ve sporlar yok ediliyor. Sütün uzun süre dayanmasının sebebi ise soğutma ve koruyucu katkı maddesine gerek kalmaksızın uygulanan ısıl işlem ve bunu izleyen tamamen aseptik koşullarda gerçekleştirilen 6 katmanlı özel ambalajdır" diye konuştu.

Kınık, ayrıca, ambalajlı içme sütlerinin besin içeriklerinde de önemli kayıplar gözlenmediğinin ve üretim sırasında uygulanan teknolojik işlemlerin besin ögelerinin yapısını arzu edilmeyen şekilde değiştiğine ilişkin bilimsel veri de bulunmadığının altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2013 Cumartesi 18:33:16
Güncelleme :31 Ağustos 2013 Cumartesi 23:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?