17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Suudiler Demokrasi'ye mi geçiyor?

Belediye İşleri Bakanlığı, Riyad’da yerel seçimlerin ilk turunun kasım ayı ortalarında yapılacağını açıkladı. İkinci tur seçimler ülkenin doğusunda ve güneyinde Hac mevsiminden önce, ocak ortalarında yapılacak. Seçimin son turu ülkenin geri kalan kısımlarında Hac’dan sonra yapılacak.

Suudi Arabistan’ın seçim kararında ABD’nin rolü büyük Suudi Arabistan, yerel seçim kararını geçtiğimiz ekim ayında, ABD’nin büyük Ortadoğu coğrafyasında reform çağrısı yapmasından sonra aldı. ABD, krallıkla yönetilen bu ülkelere siyasi katılımın sağlanması ve ifade özgürlüğü konularında ilerleme için baskı yapıyordu. Suudi Arabistan’ın demokrasi yolunda attığı ilk adım
Suudi Arabistan’daki seçim kararı ülkenin demokrasi yolunda attığı ilk adım olarak görülüyor.
Ancak bu seçimin ne kadar demokratik olduğunu seçmenin yapısı belirleyecek. Suudi yetkililer kimlerin seçmen olabileceğini henüz açıklamadı.
Kadınlara oy hakkı verilip verilmeyeceği, seçmen yşı gibi hususlar ise belirsizliğini koruyor. 

Suudi Arabistan özellikle son dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nden ’değişim’ yönünde yoğun baskı görüyor. Özellikle bazı ABD’li siyasetçi ve yorumcular, Vehhabiliğin ve krallık düzenin radikal İslamcı eğilimleri beslediğini, Suudi Arabistan’ın şiddet için yetişme alanı haline geldiği eleştirisinde bulunuyor.

kenthaber-ankara
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2004 Perşembe 16:37:10
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 14:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?