30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Taciz, kadının hayatını karartıyor

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Sekreteri Psk. Gülüm Bacanak, "Çocukluğunda ve ergenlikte cinsel istismara maruz kalan kadınların vajinismus olma riski var" dedi.

Psk. Gülüm Bacanak, toplumda cinsellikle ilgili eğitimin evde ve okulda verilmemesi, cinsel mitlerin varlığı, yanlış kaynaklardan edinilen çarpık bilgilerin gençler tarafından sorgulanmadan doğru kabul edilmesi ve cinsellik konusunda konuşamamanın, bunu ifade edememenin yarattığı baskının dışavurumunun cinsel şiddetin olası nedenleri olabileceğini söyledi.

Bacanak, "Cinsel şiddet toplumda gerektiği kadar önemsenmemektedir. Genellikle toplumun genel tavrı mağduru suçlu görmek eğiliminde olduğu için cinsel şiddet vakalarının çoğu açığa çıkmamaktadır" dedi.

Çocukluğunda ve ergenlikte cinsel istismara maruz kalan kadınların yaşadıkları psikolojik travmalara bağlı olarak cinsel sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Psk. Bacanak, "Özellikle son günlerde basında sıkça yer alan Hüseyin Üzmez vakası benzeri olayların mağduru ergenlik çağındaki genç kızlar, ileride sağlıklı bir cinsel yaşantıya kavuşmakta güçlük çekebilirler. Başta kadınlarda cinsel ilişkiye girememe hastalığı olan vajinismus, orgazm olamama, cinsel isteksizlik, disparoni (ağrılı cinsel ilişki) gibi cinsel ilişkiyi ve kadın cinsel rollerini reddeden cinsel işlev bozukluklarının görülme riski artabilir" diye konuştu.

CİSED Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Psk. Nur Gezek ise cinsel şiddetin toplumda daha fazla üzerinde durulması ve bununla baş etmek için devletle ruh ve toplum sağlığı uzmanlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Cinsel eğitimin küçük yaştan itibaren öncelikle anne-baba tarafından evde, daha sonra öğretmen tarafından okulda verilmesi gerekmekte ve toplumun cinsellik konusundaki baskıcı tutumunun değiştirilmesi için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına ve basına büyük sorumluluk düşmektedir" şeklinde konuştu.

Cinsellik konusunda doğu ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmenin önemine de değinen Psk. Gezek, "Genç kızlarının ileride sağlıklı bir cinsel yaşantıya sahip olması için bir şeyler yapmak isteyen anne-babaların Cinsel Terapist Dr. Cem Keçe'nin bu alanda ilk olma özelliğini taşıyan Vajinismusun Üstesinden Gelmek adlı kitabını ilk önce kendilerinin okumalarını, daha sonra da genç kızlarına okutmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 13:04:00
Güncelleme :6 Aralık 2008 Cumartesi 13:07:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?