24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Taciz skandalında 5 tutuklama

 İzmir’in Urla ilçesindeki Barbaros Çocuk Köyü’nde kalan bazı çocuklara cinsel tacizde bulundukları iddia edilerek gözaltına alınan zanlılardan üçü ve olayı adli makamlara bildirmediği iddia edilen köy müdürü tutuklandı.

İlçe Jandarma Komutanlığı’nda işlemleri tamamlanan sekiz zanlı, Urla Adliyesi’ne gönderildi. Bu arada, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, dün serbest bırakılan köy müdürü Erdal Tunca’nın yeniden adliyeye getirilmesini istedi.

Olayı adli makamlara bildirmediği iddia edilen Erdal Tunca’nın bir kez daha ifadesi alındı.

Beş kişi serbest

Savcı Gök, ifadesini aldığı dokuz kişiden Süleyman G, Akın A. ve Güral K’yı serbest bıraktı. Çocuk Köyü müdürü Erdal Tunca, oğlu Rasim T, Urla Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı’nın oğlu Yiğit Öz, Çocuk Köyü görevlisi Vehbi Yiğit, Evren Coşkun ve Cengiz D.’yi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

Mahkemeye çıkarılan zanlılardan köy müdürü Erdal Tunca, Yiğit Öz, Vehbi Yiğit ve Evren Coşkun tutuklandı. Rasim T. ile Cengiz D. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


İzmir’in Urla İlçesi’ndeki Barbaros Çocuk Köyü’ndeki bazı çocuklara "cinsel tacizde bulundukları" iddiasıyla gözaltına alınan 12 bugün adliyeye çıkarılıyor. Müdür, Uzman ve doktor görevden uzaklaştırıldı.


İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Barbaros Çocuk Köyü’ndeki cinsel taciz iddialarıyla ilgili idari soruşturma açıldığını bildirdi.

Vali Göksu, “SHÇEK’ten 2 müfettiş talep ettim. Soruşturmanın selameti açısından Çocuk Köyü Müdürü, Sosyal Hizmetler Uzmanı ve doktoru, geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırdım” dedi.

Urla İlçesi’ndeki Barbaros Çocuk Köyü’nde kalan bazı çocuklara "cinsel tacizde bulundukları" iddiasıyla 12 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan bazıları suçlamaları kabul etti

Türkiye’nin "örnek projesi" olarak bilinen, sivil toplum kuruluşları ve devlet desteğiyle dokuz yıl önce kurulan Barbaros Çocuk Köyü’ndeki bazı çocuklara "cinsel tacizde bulunulduğu, ilişkiye girildiği" ihbarını alan jandarma, harekete geçti. Yaklaşık 2 ay süren çalışmanın sonunda, bilgi ve deliller toplandı. Urla Savcılığı’nın talimatıyla 3 gün önce harekete gecen Jandarma ekipleri, Çocuk Köyü Müdürü E.T’yi, sos yal hizmetler uzmanım ve doktoru, ifadelerine başvurmak üzere gözaltına aldı.

Jandarma, köyde kalan 14-17 yaş arasındaki çoğu kız 12 çocuğun, olayın mağduru olduğunu belirledi. Uzmanlar refakatinde ifadelerine başvurulan çocuklardan bazılarının "kendilerine cinsel tacizde bulunulduğunu, cinsel ilişkiye girildiğini ve tecavüze yeltenme olaylarının yaşandığını" doğruladıkları bildirildi. Çocukların "tüm olanları yetkililere bildirdikleri" öğrenildi.

Operasyonu genişleten jandarma, köyde eğitmen ve teknisyen olarak çalışan 2 kişi, Köy Müdürü’nün oğlu R.T., (21), arkadaşı Y.Ö. ile köyde kalan 4 çocuğun aralarında bulunduğu 12 kişiyi daha gözaltına aldı.

İKİ MÜFETTİŞ TALEP EDİLDİ

Göksu, Valilik’te gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 Aralık 1997’de dönemin Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından hizmete açılan Urla İlçesi’ndeki Barbaros Çocuk Köyü’nde kalan bazı kızlara bir grup gencin cinsel tacizde bulunduğu ve ilişkiye girdiği yolundaki iddiaların, adli yönden Urla Cumhuriyet Başsavcılığı’nca inceleme altına alındığını belirtti. Bu konudaki soruşturmanın halen sürdüğünü kaydeden Göksu, şöyle konuştu:

“Bu konu bana dün sabah intikal ettiği andan itibaren derhal Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğü’nden (SHÇEK) 2 müfettiş talep ettim. Soruşturmanın selameti bakımından, çocuk köyü müdürünü, sosyal hizmetler uzmanını ve doktoru da geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırdım. Müfettişler geldiler, Urla’ya gidecekler. Konu adli ve idari yönden soruşturuluyor ve inceleniyor. Üzücü bir olay.”

Sivil toplum örgütleri ve devlet işbirliğiyle açılan köydeki ”cinsel taciz” iddialarını 2 aydır araştıran jandarmanın yaptığı operasyonla, 15 kişiyi gözaltına almıştı. “Haberdar oldukları halde durumu yetkililere bildirmedikleri” suçlamasıyla savcılıkta ifade veren Köy Müdürü E.T, sosyal hizmetler uzmanı ve doktor serbest bırakılmıştı.

14-17 yaşlarındaki kız çocuklarına cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen 12 zanlının bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.


AA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 13:55:06
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 01:35:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?