22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Taksim'in 'siyah' yüzü

Polis kayıtlarına göre kaçak olarak Türkiye'ye gelen göçmenlerin çoğu yasa dışı yollarla geçimini sağlıyor. Yine bin 500 kaçak, ülkelerinin Türkiye'de resmi işlem yapacak konsoloslukları bulunmadığı için sınırdışı edilemiyor

İzmir ve Bodrum'da Yunanistan'a kaçmak isterken batan teknelerde yaklaşık 60 göçmenin ölümü, Türkiye'ye yasadışı yollardan giriş yapan mültecilerin durumunu gündeme getirdi. Türkiye onlar için Avrupa'ya geçiş için köprü vazifesini görüyor. Resmi kayıtlara göre, Türkiye'ye kaçak olarak gelen Afrikalıların çoğu yasa dışı işler yapıyor.

Turistik seyahat dışında Türkiye'de kalan tüm yabancıların, asayiş şube müdürlükleri tarafından verilen ikamet tezkeresini yanında bulundurması gerekiyor. Ancak Türkiye'de bulunan yabancıların çoğu, polise gidip izin almak yerine, bir tanıdıklarından temin ettikleri belgeleri fotokopiyle çoğaltarak kullanma yoluna gidiyor.

İstanbul'da, yaklaşık bin 500 Afrikalı sınırdışı edilemiyor. Çünkü ülkelerinin Türkiye'de resmi işlem yapacak konsoloslukları bulunmuyor. Türkiye'ye yasadışı yollardan gelen Afrikalılar, bu yüzden gelir gelmez pasaport ve kimliklerini yok ediyor. Havayolu şirketleri, resmi evrakı olmayanlara bilet vermediği için ülkelerine gönderilemiyorlar. Polisler çoğu zaman nezarethanede günlerce kalan Afrikalıların karnını aralarında topladıkları paralarla doyuruyor.

KAÇAKLAR YAKALANDI

Taksim'de kaçak Afrikalıların yoğun bulundukları mekanlara polis baskın yaptı. Operasyon sırasında gözaltına alınan Ruandalı Aziz Yusuf, serbest bırakılırken, yanındaki O Joe adlı Ruandalı'nın ülkeye kaçak yollardan girdiği ortaya çıktı. Onyek Eze adlı Afrikalı da bir kafeye yapılan baskın sırasında gözaltına alındı. 3 aydır Türkiye'de olduğunu söyleyen Kelly Magod adlı Ruandalı ise Türkiye'de çöp toplayarak geçimini sağladığını söyledi.

Mülteci sayısı üç kat arttı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verileri, Türkiye'ye sığınmak isteyenlerin sayısı, geçen yıllara oranla 3 kat artarak 12 bin 500 civarına yükseldiğini ortaya koydu. Türkiye'ye özellikle Irak, İran, Afrikalılar ve Afganlar sığınmak istiyor. Yasadışı yollarla Türkiye'de bulunanların sayısı ise 300 bin ile 1 milyon arasında değişiyor.

Sivaslı hemşehrinizim

Polis, U.T Ugunenye adlı Afrikalı tarafından işletilen telefon ve internet hizmeti veren dükkana baskın düzenledi ancak yasadışı hiçbir duruma rastlanmadı. Nijeryalı Ugunenye, Türkiye'den her ay milyonlarca liralık tekstil ürününü toplayarak Nijerya'ya gönderiyor. Polisin ikinci adresi başka bir internet kafe. Yemi Damola adlı kadın, polisleri görünce, düzgün bir Türkçe ile "Ben Sivaslıyım, yok mu hiç Sivaslı, hemşehrinizi kollasanıza" demesi üzerine herkes gülüyor. Nijeryalı Damola'nın, Türk vatandaşlığına geçmek için Sivaslı biriyle evlendiğini ve Tarlabaşı'nda Afrikalıların damak tadına uygun yemekler yapan bir lokanta işlettiğini öğreniyoruz.

Yenişafak
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 04:52:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?