23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Talabani, Irak'ta ABD varlığını savundu

Irak’ın yeni Devlet Başkanı Celal Talabani, dün Bağdat’ta onbinlerce kişinin ABD işgalini protesto etmesinin ardından, bu ülkedeki ABD varlığını savundu. Talabani, ayrıca Saddam Hüseyin’in idam edilmesine de karşı olduğunu söyledi.

Talabani, ’’kendi güvenlik güçlerimizi oluşturuncaya kadar Irak’ta ABD’lilere ve diğer müttefiklerin askerlerine büyük ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

’’ABD’li dostlarımız ülkemizi özgürleştirmeye geldiler’’ diyen Talabani, Iraklıların iki yıla kadar kendi ordularını kurabileceklerini söyledi.

Devlet Başkanı Talabani, ABD’lilerin çekilmesinin sadece yeni Irak ordusunun kuruluşuna bağlı olmadığını belirterek, çekilmenin etkenlerinden birisinin, Irak’ı terörizmden kurtarmak olduğunu kaydetti.

"Zerkavi, yakalanması gereken suçluların başında"

Birçok teröristin yurtdışından geldiğini ve bunların Irak halkının büyük çoğunluğuna karşı köktendinciler olduklarını söyleyen Talabani, Irak’taki El Kaide şebekesinin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin Irak’ın mücadele etmesi gereken suçluların başında geldiğini ifade etti.

Talabani, ’’eğer Saddam Hüseyin’i yakalayabildiysek, bir gün Zerkavi ve diğer saklanan suçluları da yakalayacağız’’ diye konuştu. Irak’ın yeni Devlet Başkanı Talabani, Saddam Hüseyin’in yeni hükümetin kuruluşundan sonra yargılanacağını belirterek, ’’duruşmanın ne zaman başlayacağını söyleyemem ama Saddam Hüseyin’in yargılanması, yeni hükümetin en önemli görevlerinden birisi olacak’’ dedi.

Talabani Saddam’ın idamına karşı

Celal Talabani ayrıca, Saddam Hüseyin’e idam cezası verilmesine karşı olduğunu söyledi. Ebu Musab Zerkavi’nin grubu ise Talabani’nin, isyancıların affedilmesi önerisine tepki göstererek, cihada devam etmekte kararlı olduğunu açıkladı.
Irak lideri Talabani, Londra’da yayımlanan Şark ül Avsat gazetesine verdiği demeçte, dünya genelinde idam cezasının kaldırılması için hazırlanan uluslararası dilekçeye imza atan avukatlardan biri olduğunu hatırlattı.

Bu nedenle mahkemenin, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, için idam cezası kararı almasının kendi açısından sorun olacağını söylemedi. Ancak Talabani, Saddam Hüseyin’in idam edilmesini önlemek için af çıkartılmasına tek başına karar veremeyeceğini söyledi.

Celal Talabani, buna Devlet Başkanlığı Konseyi’nin karar verebileceğini belirtti. Konsey, devlet başkanı ve iki yardımcısından oluşuyor.

Zerkavi’den Talabani’ye tepki

El Kaide örgütüyle bağlantılı grubun bir internet sitesinde yayımlanan, ancak doğruluğu kesinlik kazanmayan açıklamasında, ’’ABD’nin ajanı Celal Talabani, yeni Irak’labütünleşebilmeleri için mücahitlerin affını istedi. Biz, sizin sadakatsizliğinizi, Müslümanların kanının dökülmesini ve onurlarına zarar verilmesini bağışlamıyoruz. Ülkeye Şeriat gelinceye kadar cihaddan vazgeçmeyeceğiz’’ denildi.

Celal Talabani, ant içme töreninden sonra yaptığı konuşmada, yeni Irak’la bütünleşebilmeleri için isyancılara fırsat verilmesini önermişti.

’’Teröre bulaşan Iraklılarla barışçı ve siyasi çözüm bulmalı, onları affetmeliyiz’’ diyen Talabani, isyancıların demokrasi sürecine davet edilmesi, onlara da özgürlüklerden yararlanma fırsatı verilmesi görüşünü dile getirmişti.

Saddam Hüseyin’in yeğeni tutuklandı

Bu arada, Irak hükümetinden yapılan açıklamada, devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi Sabavi İbrahim El Tıkriti’nin oğlu İbrahim Sabavi’nin kısa bir süre önce Irak güvenlik güçlerince Bağdat yakınlarında tutuklandığı belirtildi.

Devrik yönetimin mensuplarından birisi olan İbrahim Sabavi’nin, babası gibi teröristlere mali destek sağladığı kaydedilen açıklamada, Sabavi’nin ne zaman yakalandığı belirtilmedi.

Sabavi İbrahim El Tıkriti’nin şubat ayı sonunda Suriye sınırı yakınlarında yakalandığı açıklanmıştı.

Irak polis kaynakları, İbrahim Sabavi’nin Bağdat’ın güneyindeki ’ölüm üçgeni’ olarak adlandırılan ve sürekli saldırılara sahne olan bölgedeki gerilla faaliyetleriyle ilişkisi bulunduğunu belirttiler.

İbrahim Sabavi, ABD’nin hazırladığı eski rejimin en çok aranan 55 kişilik listesinde 36’ncı sırada bulunuyordu.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2005 Pazartesi 01:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?