19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Talabani: Ankara, Kerkük önerisine sıcak

Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani Ankara’ya getirdiği yeni Kerkük önerisinin olumlu karşılandığını söyledi.

Talabani "Brüksel modelini uygulayıp bu kenti Kürt, Türkmen, Arap ve Süryaniler birlikte yönetecek. Ancak ileride halklar isterlerse kendi kararlarını verecek" dedi.

Talabani, PKK/KONGRA-GEL’in ise üçe bölündüğünü belirterek örgüt için ’Sudan çıkmış balık’ ifadesini kullandı.

"Ankara’dan Kerkük için özel bir inceleme heyeti istedik"

CNN TÜRK’te yayınlanan ’Manşet’ programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan Talabani, Kerkük için Türkiye’den özel bir inceleme heyeti istediğini ve bunun kabul edildiğini açıkladı. Türkiye ile yeni bir dönemin başladığını belirten Talabani, federasyon konusunda soru işaretlerinin de giderildiğini söyledi.

Kerkük için özel statü önerisini Birand’ın programında açıklayan Talabani, asıl amaçlarının Saddam Hüseyin iktidarı zamanında bölünen Kerkük’ü yeniden birleştirmek olduğunu söyledi.

Kerkük’teki Kürt, Türmen ve Arap varlığına dikkat çeken Talabani, "bu insanlar birlikte yaşayabilirler. Saddamın getirdiği Arapların ise geri dönmesi gerekiyor. Ama bence bir uzlaşma olmalı. Türkmenler, Araplar ve Kürtler, Kerkük geleceği hakkında karar vermeliler" dedi.

"Kerkük, ’Özel Statü’ye göre dönüşümlü yönetilmeli"

Talabani, ’özel statü’ önerilerinin kabul edilmesi halinde oluşabilecek yönetim hakkında da bilgi verdi. Kürt Lider "Kerkük, özel statüsü olan bir vilayet olmalı ve başında bir vali bulunmalı. Dönüşümlü olarak vilayeti bir yıl Arap, bir yıl Türkmen, bir yıl da Kürt vali yönetmeli" dedi.

"Barzani de bizimle aynı fikirde"

Celal Talabani, ’özel statü’ önerisinin Irak Kürdistan Demokratik Partisi Lideri Mesud Barzani tarafından da kabul gördüğünü açıkladı. Kürt lider, "benim önerim diyebilirsiniz ama Barzani de aynı şekilde düşünüyor. Kullandığımız sözcükler farklı olabilir ama aynı görüşte birleşiyoruz" diye konuştu.

"PKK, sudan çıkmış balık gibi"

Talabani, Birand’ın Irak’ta varlığını sürdüren PKK/KONGRA-GEL militanları ile ilgili sorularını da yanıtladı. Irak’ta yaklaşık 4-5 bin PKK/KONGRA-GEL militanının bulunduğunu belirten Celal Talabani, örgütün üçe bölündüğünü ve militanlarının da etkilerini yitirdiğini kaydetti.

"PKK, sudan çıkmış balık gibi" ifadesini kullanan Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani, tekrar silahlı mücadeleye başlanmasının kendileri dahil herkesi zor durumda bıraktığını belirterek Kürtlerin artık savaş istemediğini vurguladı.

"PKK/KONGRA-GEL’in 70 lideri var"

PKK/KONGRA-GEL’in şu an yaklaşık 70 lideri olduğuna da dikkat çeken Talabani, 17 eski liderinin barış yanlısı ve diyalog taraftarı olduğunu söyledi.

Talabani, ateşkesi bozup çatışma içine giren grupların ise Abdullah Öcalan tarafından yönlendirildiğini söyledi. Kürt lider, "Öcalan’ın emirlerine uyup çatışma içine girenler var" diye konuştu.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 12:31:06
Güncelleme :8 Temmuz 2004 Perşembe 12:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?