23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Talabani: Devlet başkanlığını almakta ısrarlıyız

Bağdat - Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani, seçimlerde Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile oluşturdukları Irak Kürdistan İttifakı’nın, yeni hükümetin devlet başkanlığını almakta ısrarlı olduğunu belirterek, bunun Şiiler tarafında da desteklendiğini ileri sürdü.

Talabani, "kendilerinin, bir bloğun yanında, diğerinin karşısında bir rol oynamadıkları" ifadesini kullanarak, "Ancak, anlaşma olmadan bir tür uzlaşma var. Şiiler başbakanlık görevini üstlenmek için ısrar ediyor ve Kürtlerin devlet başkanlığı görevini üstlenmesini destekliyor" dedi.

Kürtlerin, büyük bölümünün seçimleri boykot etmesi nedeniyle katılımlarının çok düşük olması sonucu mecliste çok az temsilcisi olan Sünnilerle de iyi ilişkiler kurarak, Irak’ın birliğinde önemli rol oynayabileceğini söyleyen Talabani, Sünnilerin ABD öncülüğündeki koalisyona ve ABD destekli hükümete destek vermemekle "büyük hata" yaptığı görüşünü dile getirdi.

Celal Talabani, bir soru üzerine de Kürtlerin bağımsızlık taleplerinin "uygulanamaz olduğunu", "bağımsız bir Kürt devletine hiç ihtimal vermediğini" söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 00:39:20
Güncelleme :14 Şubat 2005 Pazartesi 00:41:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?