22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Talabani: Kerkük konusunda anlaşamadık

Irak Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani, Şiiler’le hükümet pazarlıklarının peşmergenin ve Kerkük’ün geleceği konularında tıkandığını söyledi.

Bağdat’a hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Celal Talabani şöyle konuştu:

"İki konuda anlaşmazlık var. Birincisi peşmergenin geleceği, ikincisi de Kerkük. Şii ittifakı ile görüşmelerimiz devam ediyor."

Talabani, Kürtler’in Birleşik Irak İttifakı adını taşıyan Şii bloku ile bir anlaşmaya vardıktan sonra şu ana kadar başbakanlık dışında hiç bir görevi kabul etmiyeceğini söyleyen geçici Başbakan İyad Allavi’ninki de dahil diğer grupları da hükümete katmayı istediğini söyledi.

Peşmerge

Kürtler onbinlerce savaşçıdan oluşan peşmerge kuvvetlerinin Kürt özerk yönetimi altındaki üç eyalet, Erbil, Dohuk ve Süleymaniye’de güvenliği sağlamaya devam etmesini istiyor.

Buna bağlı bir talep ise bu bölgelere merkezi Irak güvenlik güçlerinin, Kürt özerk hükumetinin izni olmadan girememesi.

Uzun yıllar Arap çoğunluğun yönetimine karşı savaşan Kürtler bu konularda çok net güvenceler almadan anlaşmaya yanaşmıyor.

Kerkük

Kürtler ayrıca, Kerkük konusunda da açık güvenceler istiyor. Kürtler, Saddam Hüseyin döneminde otuz yıl boyunca izlenen Araplaştırma politikaları yüzünden bölgeden göç etmek zorunda kalmış onbinlerce Kürtün geri dönme hakkının somut güvenceye kavuşturulmasını istiyor.

Kentteki nüfus yapısı, Kerkük’ün Kürt özerk bölgesine mi Irak merkezi yönetimine mi bağlı olacağını belirleyeceğinden anlaşmazlığın çözümlenmesi güçleşiyor.

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 00:36:43
Güncelleme :15 Mart 2005 Salı 00:39:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?