23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Talabani: PKK ile mücadele 1 yıl sonra

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK’nın da dahil olduğu Irak içindeki yabancı silahlı güçlerle mücadele edilmesi için Irak güvenlik güçlerinin oluşturulması gerektiğini, bunun da bir yıl sonra gerçekleşebileceğini kaydetti.

Talabani, CNN Türk televizyonunda katıldığı programda, Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtladı.

Talabani, Irak hükümetinin, Irak içindeki yabancı silahlı güçlerle mücadele konusunda kararlı olduğunu ancak şu anda Irak güvenlik güçleri ve Irak ordusunun yeni biçimlenmekte olduğunu belirtti.

Irak ordusunun 10 tümenden oluşacağını belirten Talabani, daha ellerinde tank ve uçak olmadığını ancak zırhlı araç alımına başladıklarını bildirdi.

PKK İLE MÜCADELE

Talabani, Irak ordusunun hazırlıklarının ve eğitiminin bir yıl sonra tamamlanabileceğine işaret ederken, PKK ile mücadelenin ve ancak bundan sonra yürütülebileceği mesajını verdi.

Peşmerge güçlerinin, sınır koruma ve ulusal ordu olmak üzere ikiye bölüneceğini belirten Talabani, ulusal orduya katılacak olan peşmergelerin, "bölgesel yönetimin kılavuzluğunda" hareket edeceğini belirtti.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olabimek için elinden gelenin en iyisini yapacağını ifade eden Talabani, ikinci sınır kapısı kurulması, Musul’da Türk konsolosluğu açılması ve Türk şirketlerinin Irak’ta yatırım yapması için çaba göstereceğini belirtti.

KERKÜK

Celal Talabani, Kerkük’ün, Kürt, Arap ve Türkmenlerin kardeşlik şehri olduğunu belirtirken, durumun normalleşmesi ve Saddam Hüseyin döneminde göç edenlerin geri dönmesi sonrasında şehrin durumuna karar verilmesinin doğru olacağını ifade etti.

ANKA AJANSI
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 18:40:27
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 23:31:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?