18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Talabani PKK için genel af istedi

Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, terör örgütü PKK üyeleri için genel af istedi. NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Talabani, örgütün üçe bölündüğünü söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri bir operasyona girişeceğini zannetmediğini kaydeden Kürt liderden Türkmenler’e ise, kiminle işbirliği yapacaklarına iyi karar vermeleri çağrısı geldi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, terör örgütü PKK içinde bölünmeler olduğunu söyledi.

Talabani “PKK şu an 3 gruba bölünmüş durumda. bir grup barış yanlısı, siyasi mücadele taraftarı Osman Öcalan başkanlığında. Bir grup, sözde askeri mücadele istiyor; şiddet yanlısı. Bunlar azınlık. Suriye Kürtleri’nden bir grup ise, şiddet istemiyor, barışçıl çözümden yana. PKK’ya karşı izlenen politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence en iyisi genel af olması. Daha önce ilan edilen af değildi. Genel af ilan edilmesi ve gerçekçi bir politika izlenmesi durumunda, PKK’lıların çoğu evlerine dönmek isteyecektir.” dedi.

ABD, PKK’YA OPERASYON YAPMAYACAK

Talabani, ABD’nin terör örgütü PKK’ya karşı askeri bir operasyona girişeceğini zannetmediğini kaydetti. Irak’ta işgalin sona ereceğine dikkat çeken Talabani, böyle bir operasyon için merkezi hükümetin karar almasının gerekeceğini belirtti.

ARABULUCU OLMAYIZ

Kürt lider, Türkiye’den yazılı bir talep iletilmedikçe, arabuluculuğa soyunmayacakları mesajını da verdi. Talabani “Kötü bir tecrübemiz oldu. Rahmetli Cumhurbaşkanı Özal döneminde, onun tavsiyesiyle, çatışmalara son vermesi için Öcalan’la konuştum. Herkes, ateşkesi memnuniyetle karşıladı. Ama ateşkes bozulduğunda herkes bana saldırdı. Elimiz yandı. Yazılı bir talep gelmeden, hiçbir zaman bu tür girişimleri tekrar etmeyeceğiz” dedi.

Ankara programı çok yoğun olduğu için, Leyla Zana ve tahliye edilen diğer eski DEP milletvekilleriyle görüşemediğini söyleyen Talabani, Türkiye’ye yeniden geldiğinde kendilerini görmeye çalışacağını kaydetti.

KERKÜK KONUSU

Kerkük’ün demografik yapısını bozdukları iddiasına karşı çıkan Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri, Türkiye’nin bir araştırma heyeti göndermesi yönündeki isteklerini yineledi. Talabani, kerkük’ün brüksel gibi olmasını arzuladıklarını da bir kez daha vurguladı.

TÜRKMENLER BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI

Türkmenlerin hakları için mücadele verdiklerini söyleyen Kürt lider, bir uyarıda da bulundu. Talabani “Türkmenler, Mukteda El Sadr’la işbirliği yapmak yerine; geçici koalisyon hükümetine, Kürtlere karşı olanlarla işbirliği yapmak yerine bizimle, geçici hükümetle ve Kerkük’teki Araplar’la işbirliği yapmalılar. düzgün bir politikaları olmalı” dedi.
NTV TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2004 Perşembe 13:00:43
Güncelleme :24 Haziran 2004 Perşembe 13:07:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?