19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Talabani´den Erdoğan´a övgüler

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, ’’Bütün Kürdistan bizim yurdumuzdur’’ derken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ a da övgüler yağdırdı.

Talabani, Alman Die Welt gazetesine verdiği demeçte, Irak’ta iki Kürt partisinin ortak görüşleri savunmasının çok önemli olduğunu belirterek, ikinci olarak Saddam Hüseyin dönemindeki tüm muhalif gruplarla işbirliğinin ve üçüncü olarak da dış desteğin önem taşıdığını söyledi.

Die Welt muhabirinin, ’’Kürt özgürlük hareketinin aşiret kültürüne dayandığı, bunun artık aşılıp aşılmadığı’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: ’’1958 yılından bu yana çabalarımız feodalizmi yenilgiye uğrattı, artık kentlerimizde genç bir burjuvazi ve işçi sınıfı var. Kürtler arasındaki çatışmalar aşiretler arası çatışmalar değildi. Ben de bir aşiret reisi değilim, bir siyasal hareketin lideriyim.’’

’Erdoğan’ı takdir ediyorum’

Talabani, Kürtlerin dört devlete bölünmüş bir şekilde yaşadıklarını hatırlatan muhabire şunları söyledi:

’’Tüm Kürdistan bizim yurdumuzdur. Kürt halkı dört ülkede de kendini tek bir halk olarak hissediyor. Irak’taki Kürt partilerinin İran’da temsilcileri var. Suriye ve Türkiye’de ise daha az iyi ilişkiler var. Türk hükümeti ile ilişkilerin iyileştirilmesi çabaları yeni başladı. Suriye özellikle petrol kenti Kerkük’le ilgili olarak Irak’ın içişlerine karışıyor. İran bizim federasyon tezimizi de destekliyor.’’

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini de belirten Talabani, ’’Türk hükümeti AB’nin demokrasi ve hukuk devleti gibi temel ilkelerini benimserse, Kürtler de bu ülkede kendilerini daha iyi hissedecekler. Ben Başbakan Tayyip Erdoğan’ı takdir ediyorum. Onun politikası şovenist ve Kemalist değil’’ dedi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 13:44:17
Güncelleme :4 Aralık 2004 Cumartesi 13:46:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?