15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Talabani'yi 'özel savcı' soruşturacak

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani hakkında “Devlet birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçuna iştirak”ten başlatılan soruşturmayı özel yetkili bir savcı yürütecek.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nca “yetkisizlik kararı” verilerek Diyarbakır'a gönderilen dosyayla ilgili incelemesini tamamladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Talabani hakkında yürütülen soruşturma kapsamında “görevsizlik kararı” vererek, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ağır ceza mahkemelerinde özel yetkili bir savcı tarafından yürütülmesine karar verdi. Dosya, soruşturmanın ilk başlatıldığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Şehit Anneleri Derneği Başkanı Pakize Alp Akbaba ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Gönül Alpaydın'ın suç duyurusu üzerine Celal Talabani hakkında soruşturma başlatılmıştı.

CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Soruşturma kapsamında “mağdur-müşteki” sıfatıyla ifadesine başvurulan Akbaba, “Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin terör örgütü PKK'ya destek verdiğini, Türkiye'ye yaptığı kötülükler açısından Abdullah Öcalan'dan farkı bulunmadığını, bu nedenle cezalandırılmasını istediğini” bildirmişti.

Alpaydın da Talabani'nin Irak'ta fiilen teröristlere destek verdiğini, yaptığı açıklamalarla da terör örgütü üyelerini desteklediğini dünyaya ilan ettiğini öne sürerek, cezalandırılmasını istemişti.

DOSYA GİTTİ GELDİ

Bunun üzerine Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı, “yetkisizlik kararı” vererek, soruşturma dosyasının yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Talabani hakkında “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçuna iştirak” suçundan soruşturma başlatılmıştı.

İSTANBUL'A GELEMİYOR

İstanbul'da Irak'a komşu ülkeler zirvesine davet edilen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin önce geleceği ardından ise Irak'ı Başbakan Nuri El Maliki ile Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin temsil edeceği bildirilmişti.

AA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 14:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?