19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Talat: Bağımsızlık değil, tanınma hayaldi

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, ”KKTC’nin bağımsızlığı hayaldi” demediğini, “KKTC’nin tanınması hayaldi” dediğini söyledi.

Başbakan Talat, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak faaliyet göstermesi için elinden gelen çabayı ortaya koyduğunu” ifade ederek, “Sanırım ki KKTC tarihinde de bu konuda en tutarlı ve en yoğun çalışmayı ben yürüttüm ve benim hükümetim yürüttü” dedi.

Son günlerde, kendisinin “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını bir hayal olarak gördüğünün” söylendiğini kaydeden Başbakan Talat, bunun doğru olmadığını, bu yöndeki haberin çarpıtılmış bir haber olduğunu belirtti.

Turan öyküsü

Talat, katıldığı bir televizyon programında, “KKTC’nin tanınması bir hayal miydi” şeklinde soru sorulması üzerine şunları söylediğini kaydetti:

“Ben de ’Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınması ve uluslararası ülkeler ailesine katılması mümkün değildi’ şeklinde bir ifadem oldu. ’Yani bir hayal miydi’ deyince, ’Turan gibi, Turan öyküsü gibi, bir zamanların Turan öyküsü gibi bir olaydı, bir hayaldi’ dedim.”

“Bağımsızlığın bir hayal olduğunu söylemediğini, tanınmanın bir hayal olduğunu söylediğini” kaydeden Başbakan Talat, şöyle devam etti:

“Yoksa sanırım ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak, bağımsız faaliyet yürütmesi için en çok çalışan kişi benim. Dış karışmacılıklara en fazla karşı çıkan benim. Kendi ülkemizin kurumlarının yönetmesi konusunda en ısrarlı olan benim.

"Elimden geleni ortaya koydum"

Başka partiler, bizden önceki partiler, bizden önceki hükümetler, Kıbrıs Türk kurumlarını işleyemez hale getirmiş, Türkiye’nin birçok konudaki müdahalesine, eski hükümetlerin müdahalesine açık bırakmış, hatta birçok kurumumuzu tamamen Türkiye’den atanmış kişilerle yönetmeyi kabullenmiş, benimsemiş idi. Ve onlar bana bağımsızlık konusunda ders vermeye kalkışıyorlar.

Böyle bir şey söz konusu değildir. Ben Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak faaliyet göstermesi için elimden gelen çabayı ortaya koydum ve sanırım ki KKTC tarihinde de bu konuda en tutarlı ve en yoğun çalışmayı ben yürüttüm ve benim hükümetim yürüttü.”

"Kıbrıs sorununun çözümünde samimiyiz"

Talat, “Biz, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos gibi elde ettiğimiz avantajların üzerine yatarak, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden medet ummuyoruz” dedi.

Başbakan Mehmet Ali Talat, Bakanlar Kurulu toplantısına girerken yaptığı açıklamada, seçim atmosferine girildiğini, aynı zamanda Kıbrıs sorununun tekrar gündeme geldiğini belirterek, “2005 yılının çok büyük olasılıkla Kıbrıs sorununda yeni gelişmeleri, yeni tartışmaları gündeme getireceğine inandığını” kaydetti.

Dünyada “Kuzey’deki seçimlerin bekleneceği” gibi bir anlayış bulunduğuna işaret eden Talat, şöyle konuştu:

“Bu aşamada şunun altını çizmek istiyorum: Biz hükümet olarak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak herhangi bir şekilde seçimlerin beklenip seçimlerden sonra faaliyete geçilmesi gibi bir yaklaşım içinde değiliz.

Biz her an için, bizim için en önemli konu olan Kıbrıs sorununun gündemde olması halinde, bu sürecin içinde yer almaya hazırız. Yani, herhangi bir şekilde uluslararası çalışmalarımızda, Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışmalarımızda, seçim gerekçesiyle bir zaafiyet yaşanmayacaktır. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Tüm uluslararası topluma da, aktörlere de bu konuda buradan açık bir mesaj vermek istiyorum: Biz Rum yönetimi lideri Papadopulos gibi elde ettiğimiz avantajların üzerine yatarak, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden medet ummuyoruz. Biz çözüm istiyoruz, bunda samimiyiz. Çözüm için her türlü adımı atmaya hazırız. Her türlü çabayı ortaya koymaya hazırız.”

AA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 15:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?