18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Talat: Güçlü hükümete ihtiyaç var

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan parlamento seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, sandıktan en güçlü çıkan partinin lideri Mehmet Ali Talat Amerika’nın Sesi Radyosu’na konuşt.

Talat, adanın geleceğinin müzakere edileceği bir zamanda Kuzey Kıbrıs’ın güçlü bir hükümete ihtiyacı olduğunu ve bunu göz önünde tutarak koalisyon görüşmelerine başlayacaklarını söyledi:

“Hükümet konusunda henüz bir şey söylemek mümkün değil, çünkü biliyorsunuz 25 milletvekilimiz var ve hükümeti kurabilmek için, minimum 26 milletvekiline ihtiyaç var. Dolayısıyla bir çoğunluk sağlayabilmek için bir arayış içerisine girmemiz gerekiyor. 26 ile de hükümet yürütmek kolay değil çünkü, hele önümüzdeki günlerde Kıbrıs sorunun görüşme süreci başlar ise çok büyük ihtimalle Başbakan ve Dışişleri Bakanı yurtdışında görüşmelerde olur ve bu durumda meclis çalışamaz hale gelir. Bu da büyük bir sorun. O yüzden güçlü bir hükümete ihtiyaç var. Değerlendirmek zorundayız. Henüz partimin organları karar vermediği için kesin bir şey söyleyemem. Ama önümüzdeki birkaç gün değerlendirme yapıp bir sonuca ulaşacağız.”

Başbakan Mehmet Ali Talat, hükümeti kurmak için görüşmelere başladığında, bu görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı seçimi de gündeme gelecek.

Başbakan Talat’a, son günlerde gazete ve televizyonlarda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağına ilişkin çıkan haberleri anımsattığımızda, şu aşamada alınmış kesin bir kararının bulunmadığını söylüyor:

“Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili henüz bir kararımız yok. Parti karar verir. Partim henüz bir karar vermiş değil. O yüzden o konuda bir şey söylemem mümkün değil. Gazeteler yorumluyorlar çeşitli duyumlardan yola çıkarak ve bunu büyük bir olasılık görerek sonuçlara varıyorlar. Tabii bunun nasıl bir seyir izleyeceğini henüz belli değil. O bakımdan bu konuda kesin bir şey söylemiş olmayayım. Çünkü gerçekten belli değil.”

Seçimler öncesinde adanın Türk ve Rum tarafı Avrupa Birliği’nden başta İngiliz milletvekilleri olmak üzere birçok yetkiliyi ağırladı.

İngiliz milletvekillerinin Kıbrıs’ı ziyaretleri, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Temmuz ayında İngiltere’nin devralacak olmasından dolayı özel bir anlam taşıyor.

Başbakan Mehmet Ali Talat, Kıbrıs’la ilgili sorunların çözümü yolunda bu ziyaretlerin kendisini umutlandırdığını söylüyor.

VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 09:50:39
Güncelleme :21 Şubat 2005 Pazartesi 09:52:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?