19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Talat: KKTC'nin bağımsızlığı hayal

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, halen başbakanlığını yapmakta olduğu ve cumhurbaşkanlığına aday olması beklenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bağımsızlığının hayal olduğunu ileri sürdü. Talat, "Bağımsız KKTC bir hayaldi. Bunu kimse görmedi mi?" diye sordu.


Haber Türk televizyonunda katıldığı programda açıklamalarda bulunan Talat, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, dünya koşullarının değiştiğinin farkında olmadığını savunarak, "Onun yaptığı mücadele çöktü. Statükocu anlayışla bir yere varılamayacağı görüldü. Bağımsızlık, egemenlik kılıfı bu gerçeği değiştirmez" diye konuştu.

AKP’nin, Kıbrıs politikasına yeni bir çehre kazandırdığını söyleyen Talat, "Bağımsız KKTC bir hayaldi. Bunu kimse görmedi mi? Bu Turan ülküsü gibi bir hayaldi. Bağımsız KKTC oldu da bugüne kadar ben mi engelledim? Biz kaybedilmiş bir davayı devraldık. Rum yönetimi hukuken Kıbrıs’ın tamamını temsil ediyor ama meşru değil tabi ki. Ama uluslararası arenada hukuk geçerli oluyor" diye konuştu.

"Papadopulos fırsat"

Talat, "Ama biz bu politikamızı sürdürürsek bunların hepsini aşacağız. 1974 Barış Harekatı bir anlaşma ile sonuçlandırılamadı. Askeri harekatın üzerine yatıldı ve sorunlar birikerek bugüne kadar geldi" dedi.

Rum lider Tasos Papadopulos’un "her türlü çılgınlığı" yapabileceğini kaydeden Talat, "Geçmişi buna müsait ama Türkiye’yi veto edemez. Bunu derse AB içinde bu tepkiyle karşılanabilir. Papadopulos’un varlığı bizim için aslında bir fırsattır" diye konuştu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 11:59:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?