17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Talat: Rum tarafı 'Hayır' derse cezalandırılmayı kabul etmeyiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Mehmet Ali Talat, Rumlar'ın referanduma 'hayır' demesi durumunda cezalandırılmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.


KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, referanduma 1 gün kala yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rumlar'ın 'hayır' demesi durumunda Türk tarafının cezalandırılmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Talat, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Özellikle vatandaşlık verilmesi konusunda farklı ilkeleri olduğunu belirten Talat, ancak Annan Planı'nın başka ilkeler talep ettiğini söyledi. Bu nedenle bütün bunların biraraya gelebilmesini sağlamak için çok fazla çaba sarf ettiklerini vurgulayan KKTC Başbakanı Talat, "Çünkü bu vatandaşlık konusu, özellikle bu kişilerin Ada'ya hangi taahhütlerle geldiğiyle son derece bağlantılı. Diplomatlar konusunda da endişelerden bahsettik. Bunlar küçük zorluklar ve bu küçük zorlukları kolay biçimde ortadan kaldırabileceğimizi düşünüyoruz. Bunlar çözümün önünde bahaneler olarak kullanılıyor" dedi.


Rum tarafının Türk askerini Ada'da istememesi ile ilgili bir soru üzerine KKTC Başbakanı Talat, "Onları anlayışla karşılıyorum ama durumu abarttıklarını düşünüyorum. Böylesi bir yapı olmadan, Kıbrıslı Türkler'in birleşmeye onay vermesi söz konusu değil. Çünkü güvenlik garantisine de ihtiyaç duyuyorlar. 63-74'e kadar yaşadıkları deneyimler var. Bu ısrarın nedenini düşünmek lazım. Onlar Türk askerini istemiyor. Böylesi durumunun ortaya çıkması adil değil. Ama bu planda yazıyor. Bu konu üzerinde anlaşma sağlandı. Özellikle uluslararası toplumdan bile böylesine bir güvenlik ortamına da itiraz yok. Bu konuyla ilgili garantilerin artırılması konusunda da bazı taahhütlerde bulunuldu. Yani garantör güçler, kurucu devletlerin topraklarını koruma hakkına sahip olacak. Şimdi de garantörlük istemediklerini söylüyorlar. Türkiye AB'ye girdiğinde çok sembolik bir asker sayısı kalacak burada. 650 Türk askeri, 950 de Yunan askeri kalacak" diye konuştu.

LEFKOŞA - İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 16:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?