24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Taliban'ın kaçırdığı Türk mühendise Başbakan özel uçak gönderdi

Afganistan’da 30 Ekim’de kaçırıldıktan sonra önceki gün serbest bırakılan Türk Makine Mühendisi Hasan Önal (44), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yolladığı özel uçakla Türkiye’ye gönderildi.

Geceyi Afganistan Türk Görev Kuvveti’nde geçiren Hasan Önal, burada tekrar sağlık kontrolünden geçirilerek tıraş edildi. Sabah Mehmetçik’le birlikte kahvaltı yapan Hasan Önal, buradan Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ne gelerek Büyükelçi Müfit Özdeş’e veda ziyaretinde bulundu.

Büyükelçi Özdeş’e kendisinin serbest bırakılması konusunda gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür eden Hasan Önal, İHA’ya yaptığı açıklamada, kaçırılma anını ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Kendisinin ABD’li veya Fransız vatandaşı olduğu zannedilerek kaçırıldığını belirten Hasan Önal, pasaport ve kimlik fotokopisini göstererek Türk ve Müslüman olduğunu söylediğinde, Taliban mensuplarının çok şaşırdıklarını açıkladı.
Türk ve Müslüman olduğu anlaşınca kendisine çok iyi davranıldığını ifade eden Hasan Önal, "Evlerinin en güzel köşelerinde beni ağırladılar. Rahat etmem için her türlü çabayı gösterdiler.

Köylerde dolaşırken benim Türk olduğumu öğrenen yaşlıların, Taliban mensuplarına kızdıklarını gördüm. Türk ve Afgan halkının tarihten gelen dostluğu konusunda uzun sohbetler gerçekleştirdik" dedi.

Taliban’ın elinden kaçmayı asla düşünmediğini anlatan Hasan Önal, kaçması için bir sebep olmadığını, zaten kendisine misafir gibi davranıldığını vurguladı. Serbest bırakılması için çaba gösteren herkese teşekkür eden Hasan Önal, bir süre dinlenip Afganistan’a tekrar gelmek istediğini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Müfit Özdeş ise devletin birinci görevinin vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak olduğuna dikkat çekerek, "Devlet, Hasan Önal kardeşimizin sağ salim kurtarılması konusunda gereken bütün çabayı göstermiştir" dedi.

Mühendis Hasan Önal, daha sonra Kabil Havaalanı’na geçerek burada kendisini bekleyen özel uçağa bindi. Hasan Önal, Büyükelçi Müfit Özdeş, askeri yetkililer ve Gülsan-Çukurova şirketinin Kabil Ofis Müdürü Kurtuluş Ergin ile Çukurova şirketinin Afganistan Proje Müdürü Gazi Darıcı tarafından uğurlandı.

Kabil’den yerel saatle 12.50’de havalanan özel uçağın, Mühendis Hasan Önal’ı ailesinin bulunduğu İzmir’e götüreceği belirtildi.

DURSUN EKER/AHMET BUHARİ-KABİL (İHA)
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2003 Pazartesi 12:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?