19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tarihi caminin minaresi yıkıldı

Suriye'nin Halep kentindeki tarihi Ümeyye Camisi'nin minaresi, muhaliflele hükümet güçleri arasındaki çatışmalar sırasında yıkıldı.

Suriye'nin Halep kentindeki içinde Hz. Zekeriya Peygamberin de kabrinin bulunduğu tarihi Halep Ulu Camii'nin(Ümeyye Camii) minaresinin Devlet Başkanı Beşer Esad kuvvetleri ile muhalif gruplar arasında çıkan çatışmada yıkıldığı bildirildi.

Suriye'de faaliyet gösteren devlet destekli Sana Haber Ajansı tarafından yapılan açıklamada UNESCO'nun dünya mirası listesinde de yer alan tarihi Halep Ulu Camii'nin 11. yüzyılda inşa edilen minaresinin yıkılmasından Esad karşıtı muhalif gruplarla birlikte faaliyet göstren El Kaide destekli El Nusra Cephesi sorumlu tutuldu. Bölgedeki aktivistlerden gelen açıklamalarda ise tarihi Emevi camiinin minaresinin Esad kuvvetlerinin tank atışları ile vurulduğu kaydedildi. Halep'te faaliyet gösteren aktivist Muhammed el-Hatip, 45 metre uzunluğundaki tarihi minarenin Esad kuvvetlerinin tank ateşiyle 'tamamen' yıkıldığını bildirdi.

Tarihi Halep Ulu Camii'nin bu yılın ilk aylarından itibaren muhalif grupların kontrolünde olduğu bildirildi. Çatışma bölgelerini genişleterek Esad kuvvetlerinin cephelerde güç kaybetmesini amaçlayan muhalif gruplara karşı Esad kuvvetleri tarafından sık sık operasyonlar düzenlendiği de kaydedildi. Halep Kalesi'nin batısında eski bezzazlar Çarşısı'nda bulunan ve bitişiğindeki Hz. Zekeriya'ya izafe edilen türbeden dolayı Zekeriya Camii olarak da bilinen camii, Suriye'deki erken İslam mimarisinin ilk örneklerinden biri. Tarih boyunca Emeviler ve Memlükler dönemlerinde restorasyon çalışmaları yürütülmüş olan camiyi 1588 yıllında Osmanlı Sultanı 3. Murat'ın ve 1908 yılında da Sultan 2. Abdulhamid Han'ın yeniden restore ettirdiği biliniyor.

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe 10:38:39
Güncelleme :25 Nisan 2013 Perşembe 10:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ogaret IP: 88.244.118.xxx Tarih : 25.04.2013 11:18:38

 Suriye'de ne tarih ne sokak, ne cadde ne insan hiç bir şey kalmadı. Esad şimdi gitse de  yerine gelecek hükümet 30 senede bu devleti yaşanabilir hale getiremez.. Şimdi o zararı kestirebiliyor musunuz?  Esad  pes etmemek için ne tarih,  ne insan, ne hayvan hakları umrunda bile değil. karışıklığı fırsat bilip çalınan o kadar tarih eser. uçaklarla füzelerle vurulan yüzlerce yıllık camiler, kaleler hiç birşey geri gelmeyecek. Çünkü esad başta  iran,( tarihte iran'ın sünni müslümanlar duşında tek bi savaşı olmamıştır.)  rusya, çin ve 40 senedir  israil'e düşmanım dediği tarih boyunca tek bir kurşun atmak nasip olmadığı ordusunun  tüm insanlık dışı gücünü şimdi tarih kokan alanları ve kendi halkının  üzerinde kullanıyor. YAZIK...