18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Tarihi de yok ettiler

İngiltere’deki Britanya Müzesi bugün açıkladığı raporda, Irak’ın başkenti Bağdat’ın 100 kilometre güneyindeki antik Babil kentinin, ABD işgali ve savaş sırasında tekrar onarımı yapılamayacak şekilde büyük hasar gördüğünü bildirdi.

Müzenin Yakın Doğu Antik Tarihi yetkilisi John Curtis, Amerikan ve Polonya askeri birliklerince askeri depo olarak kullanılan Babil’deki bir çok alanın büyük hasar gördüğünü söyledi.
Curtis, antik Mezopotamya kentindeki arkeolojik toprak zeminlerinin ciddi tahribata uğratıldığını, gömütlerin hasar görmeden çıkarılmasının artık imkansız olduğunu ve Babil’deki 2 bin 600 yıllık taş kaldırımlara askeri araçlarca büyük hasar verildiğini de sözlerine ekleyerek Irak’ta bir tarihin yok olduğu konusunda uyarılarda bulundu.

İngiliz arkeolog bilim adamı Curtis ayrıca, ejderha şeklinde şekillendirilmiş tuğlalarla dekore edilmiş Babil kentindeki ünlü İştar Kapısı’nda da çatlaklar oluştuğu ve kapının yerinden oynayarak büyük hasara maruz kaldığını belirtti.

Iraklı yetkililere seslenen Britanya Müzesi Yakın Doğu Antik Tarihi yetkilisi John Curtis, Babil’e Irak hükümetince seçilecek arkeologlardan oluşacak bir ekibin gönderilmesini ve antik alanlar üzerinde bir envanter değerlendirilmesinin yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2005 Cumartesi 16:44:07
Güncelleme :15 Ocak 2005 Cumartesi 21:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?