20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Tarihi eserler Irak'a geri dönüyor

Ürdün hükümeti, ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgalinin ardından Bağdat'taki müzelerden yağma edilen 2 bin 446 adet tarihi eseri Irak'a geri verdi.

Ürdün Turizm Bakanı Meha Hatib, Iraklı meslektaşı Muhammed el-Ureybi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, gümrük yetkilileri tarafından düzenlenen 22 farklı operasyonda ele geçirilen tarihi eserlerin ait oldukları yere gönderildiğini söyledi.

Bakan Hatib, Ürdün'ün Irak'tan çalınan tarihi eserlerin bulunması için İnterpol dahil uluslararası kurumlarla faal bir işbirliği içinde bulunduğunu kaydetti. Bu münasebetle Arap ülkeleri ve tarihi eserlerin kaçırıldığı diğer ülkelere seslenen Irak Turizm ve Kültür Bakanı el-Ureybi, bunların ele geçirilmesinde Irak hükümetine yardım edilmesi çağrısında bulundu.

2003'teki işgalin hemen sonrasında Irak Milli Müzesi başta olmak üzere diğer müze ve kurumlardan yaklaşık 15 bin parça tarihi eser çalınmıştı.

El-Ureybi, Ürdün ve Suriye'nin şu ana kadar toplam 8 bin 500 tarihi eseri Irak'a teslim ettiğini ancak hala 6 bin 500 eserin kayıp olduğunu belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2008 Pazar 22:39:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?